Na prijedlog FK Sarajevo
0

Usvojena važna odluka za rekonstrukciju stadiona Asim Ferhatović Hase

D. P.
Foto: Općina Centar
Općinsko vijeće Centar održalo je danas 12. vanrednu sjednicu, a na kojoj je važna tema bila rekonstrukcija stadiona Asim Ferhatović Hase.

Na ovoj sjednici vijeće je usvojilo Odluku o prihvatanju poklona urbanističkog projekta prostorne cjeline stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu – idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje, ponuđenog od strane Udruženje FK Sarajevo.

"Općina Centar kao vlasnik stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu godinama unazad ulaže značajna sredstva kako bi stadion ispunio kriterije IV kategorije, a po standardima UEFA-e i FIFA-e", saopćili su iz Općine Centar.

Načelnik Općine Srđan Mandić otkrio je kako će prva faza rekonstrukcije koštati 13,5 miliona KM.

"Današnjom odlukom stvorene su ključne pretpostavke da se krene u proces rekonstrukcije stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu. Prva faza podrazumijeva rekonstrukciju istočne tribine, parkinga, VIP salona i svih ostalih zahtjeva UEFA-e kako bi se ispunili kriteriji IV kategorije i stekli uslovi za igranje međunarodnih utakmica. Procjena troškova prve faze rekonstrukcije iznosi 13,5 miliona maraka bez PDV-a.

Sljedeća faza jeste izdavanje urbanističke saglasnosti na osnovu koje će Općina Centar aplicirati i tražiti novac od viših nivoa vlasti, Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Istovremeno, Grad Sarajevo preuzima obavezu izrade glavnog projekta I faze rekonstrukcije stadiona. Nakon izrade glavnog projekta i prikupljenih potrebnih finansijskih sredstava Opština Centar će biti u situaciji da objavi proceduru nabavke izvođača radova. Zahvaljujemo se FK Sarajevo i Gradu Sarajevo, a očekujemo i računamo na pomoć svih nivoa vlasti u realizaciji ovog izuzetno važnog projekta", kazao je načelnil Mandić.

Udruženje FK Sarajevo koje je proglašeno kao udruženje od društvenog i javnog interesa za Općinu Centar, a korisnik je stadiona, vlastitim sredstvima obezbijedilo je Urbanistički projekat prostorne cjeline stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu – idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje.

Da podsjetimo, ranije je FK Sarajevo predstavio javnim institucijama idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase kako bi se stadion doveo na UEFA 4 kategoriju.

Današnjim usvajanjem Odluke Općinsko vijeće je ovlastilo načelnika da sa Gradom Sarajevo zaključi sporazum o pribavljanju i finansiranju izrade glavnog projekta I faze rekonstrukcije i dogradnje istočne tribine, a na osnovu Urbanističkog projekta.

Stadion Asim Ferhatović Hase će kroz realizaciju ovog projekta dobiti jedan novi, moderniji izgled uz poboljšanje svih sadržaja i uvjeta i na ostalim tribinama.