Izvršena analiza
0

Utvrđene brojne sudijske greške na duelima Zrinjskog i Borca te Slobode i Veleža

N. K.
Detalj s utakmice u Mostaru (Foto: HŠK Zrinjski)
Detalj s utakmice u Mostaru (Foto: HŠK Zrinjski)
Komitet za sudije i suđenje Nogometnog saveza BiH je na sjednici održanoj danas izvršio analizu suđenja na utakmicama 6. kola Wwin lige BiH te je jednoglasno utvrdio nekoliko grešaka.
One su ustanovljene na utakmicama između Zrinjskog i Borca te Slobode i Veleža. Derbi u Mostaru sudio je Irfan Peljto s pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem i Emirom Zahiragićem, VAR sudija je bio Luka Bilbija, a asistirao mu je Josip Čolić.

Sabrija Topalović s pomoćnicima Mirzom Demirom i Aleksandrom Smiljanićem sudio je utakmicu u Tuzli. VAR sudija je bio Dragan Kesić, a njemu je asistirao Davor Maksimović.

Zrinjski – Borac

Detalj iz 25. minute: u duelu unutar kaznenog prostora domaće ekipe, igrač br. 15 FK Borac jasno odigrava loptu, nakon čega igrač br. 4 HŠK Zrinjski pravi jasan prekršaj startom na zglob protivničkog igrača. Glavni sudija, iako veoma dobro postavljen i sa jasnim pogledom na incident, propušta da prepozna prekršaj i dosudi kazneni udarac za ekipu FK Borac i izrekne opomenu igraču domaće ekipe.

VAR sudija propušta da interveniše i pozove sudiju na OFR (pregled snimke).

Detalj iz 26. minute: igrač br. 6 HŠK Zrinjski jasno povlači za ruku protivničkog igrača br. 24 te dolazi u posjed lopte na nepropisan način, i neposredno nakon toga postiže pogodak. Glavni sudija, iako dobro postavljen, propušta da dosudi direktan slobodan udarac za gostujuću ekipu, a VAR sudija propušta da interveniše i pozove glavnog sudiju na OFR (pregled snimke).

Detalj iz 90+5. minute: unutar kaznenog prostora gostujuće ekipe, igrač br. 2 FK Borac, jasno koristi ruke na nedozvoljen način, te čini nedozvoljeno oštar prekršaj nad igračem domaće ekipe br. 23. Glavni sudija propušta da dosudi kazneni udarac za HŠK Zrinjski i izrekne opomenu igraču br. 2 gostujuće ekipe.

VAR sudija propušta da interveniše i pozove sudiju na OFR (pregled snimke).

Sloboda – Velež

Detalj iz 45+1. minute: unutar kaznenog prostora gostujuće ekipe, dolazi do jasnog povlačenja za dres igrača br. 21 FK Sloboda, te glavni sudija propušta da dosudi kazneni udarac za FK Sloboda i izrekne opomenu igraču br. 80 FK Velež.

VAR sudija propušta da pozove glavnog sudiju na OFR (pregled snimke).

Detalj iz 90+2. minute: nakon postizanja pogotka FK Sloboda, nije bilo moguće crtati linije ofsajda, jer nisu bili u cijelosti vidljivi svi igrači odbrane. Odluka sudijskog tima na terenu je bila priznavanje pogotka, a obzirom da nije bilo jasnog dokaza za drugačiju odluku, VAR nije mogao reagovati.

"Komitet za sudije i suđenje još jedanput odbacuje sve vrste pritisaka te potvrđuje svoju opredijeljenost i istrajnost u kažnjavanju svih sudijskih propusta, a u cilju regularnosti i integriteta takmičenja WWIN lige", poručili su iz saveza.