FIFA potvrdila
10

VAR dobio "zeleno svjetlo" za novu sezonu WWin lige, Zeljković najavio da će greške biti svedene na minimum

H. H.
VAR sistem konačno dolazi i u BiH
VAR sistem konačno dolazi i u BiH
VAR sistem je dobio "zeleno svjetlo" za upotrebu u novoj sezoni WWin lige BiH, a vijest je potvrdio predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković.

Predstavnici FIFA-e Bavešan Murgen (Viši FIFA strateški menadžer za fudbalsku tehnologiju) i Michael Bailey (FIFA VAR projekt menadžer) dali su zeleno svijetlo za upotrebu VAR sistema u najkvalitetnijem domaćem takmičenju.

To je konačna ocjena na osnovu dvodnevnog boravka u Sarajevu, gdje su veoma detaljno ocijenjivali cijeli proces sa aspekta veoma zahtjevnih kriterijuma koje je propisala FIFA.

"Ni jednog momenta nisam sumnjao da ćemo dobiti 'zeleno svjetlo' za upotrebu VAR-a, jer znam koliko smo od samog početka, prije nekoliko mjeseci, uložili truda, rada, vremena i sredstava. Ovo je rezultat velikog angažmana svih ljudi koji su bili uključeni u ovaj proces, te im se zahvaljujem i čestitam. VAR sistem u suđenju bavi se ispravkom čistih i očiglednih grešaka pri donošenju odluka od strane sudija na terenu, te sam ubijeđen da ćemo sa ovim sistemom nivo domaćeg takmičenja podići na još veći nivo, te ga učiniti kvalitetnijim i fer za sve ekipe.

Nakon izgradnje terena sa hibridnom podlogom, ovo je još jedan veliki kapitalni projekat koji smo uspješno okončali, što sam i obećao na početku svog mandata. Danas naše najkvalitetnije klupsko takmičenje ima sasvim drugačiji izgled, gdje publika ima mogućnost da prati sve utakmice pored malih ekrana, na kvalitetnim terenima, a sada će i sudijske greške uz pomoć VAR tehnologije biti svedene na minimum", poručio je Zeljković.

Nova sezona Wwin lige počinje 2. augusta, a titulu će braniti banjalučki Borac.