Premijer liga BiH
58

Velež i Sarajevo remizirali u uzbudljivom derbiju, Rođeni imaju za čim žaliti

D. P.
Interesantna utakmica u Gabeli (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Veleža i Sarajeva remizirali su u derbiju 11. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koji je odigran u Gabeli. Završeno je rezultatom 1:1.
Utakmica je otvorena velikom ofanzivom Veleža koja je trajala petnaestak minuta i onda se situacija na terenu smirila. No, bilo je "vatreno" pred golom Bordo tima.

Prvo je u šestoj minuti prijetio Haris Ovčina, ali njegov šut odlazi pored gola, da bi onda u 10. minuti Emir Halilović s distance zatresao stativu. Tu je dobro reagovao golman Sarajeva Muhamed Šahinović koji je odbio loptu u okvir gola.

Nastavio je Velež sa šansama pa smo u 12. i 14. minuti imali nove dvije velike prilike. Dženan Zajmović je napravio prodor u 12. minuti, ali traljavo šutirao nakon što je iz igre izbacio dvojicu igrača Sarajeva, a onda je isti nogometaš šutirao pravo u golmana Šahinovića u situaciji "jedan na jedan" u 14. minuti.

To je bio kraj opsade gola Sarajeva. Bordo tim je uspostavio ravnotežu na terenu pa je do poluvremena poravnao statističke parametre.

Prva prava šansa za Sarajevo dogodila se u 22. minuti. Čataković se oslobodio za prostor, šutirao je, ali Ikić blokira njegov pokušaj koji je išao u okvir gola.

Imalo je Sarajevo još nekoliko prilika u prvom dijelu, a izdvajaju se pokušaju Nardina Mulahusejnovića u 34. i Dala Varešanovića u 37. minuti. Bez golova otišlo se na odmor.

Slično kao i u prvom poluvremenu, nastavak bolje otvara Velež. Sjajnu šansu u 54. minuti imao je Alen Dejanović, ali je usamljen pred golom Sarajeva šutirao preko prečke.

No, minut kasnije vidjeli smo uvodni pogodak. Dejanović je uputio dobru povratnu loptu koja je na drugoj stativi pronašla Zajmovića, a snažni napadač postiže novi gol protiv Sarajeva protiv kojeg uvijek igra vrlo inspirisano.

Bordo tim se probudio nakon primljenog gola, a to se isplatilo u 75. minuti. Asmir Suljić je ostavio povratnu loptu za Ivana Ikića, a krilni ofanzivac predivno pogađa nebranjeni dio mreže Slaviše Bogdanovića.

Odličnu šansu Velež je imao u 83. minuti. Ovčina je šutirao iz dobre pozicije na lijevoj strani kaznenog prostora, ali je lopta otišla pored gola Sarajeva.

Do kraja utakmice više nije bilo uzbuđenja pa su ekipe podijelile bodove u derbiju 11. kola Premijer lige, posljednjeg uoči reprezentativne pauze.

Rezultat i strijelci:

Velež - Sarajevo 1:1 (Zajmović 55' / Ikić 75')

Tabela:

Standings provided by SofaScore