Wwin liga BiH
3

Velež i Zrinjski večeras igraju mostarski derbi, odlukom policije nema gostujućih navijača

N. M.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nove utakmice šampionata Bosne i Hercegovine u nogometu igraju se danas, kada će započeti 9. kolo Wwin lige, a ova subota bit će u znaku velikog mostarskog derbija.
Sve oči ljubitelja nogometa u BiH bit će uperene u Vrapčiće i stadion Rođeni, gdje na megdan Veležu stiže gradski rival Zrinjski, a bit će to prvi mostarski derbi ove sezone.

U ulozi favorita utakmicu dočekuje ekipa Zrinjskog, koja je u daleko boljoj formi sa pet pobjeda i remijem iz šest odigranih susreta, dok se Velež bori da se odlijepi od donjeg dijela tabele sa samo devet bodova iz sedam odigranih mečeva.

Zrinjski je daleko uspješniji u posljednjih pet međusobnih duela s Veležom, pošto ima četiri pobjede, a Rođeni su slavili samo jednom.

Bit će ovo prvi mostarski derbi za novog trenera Veleža Irfana Buza iz Turske, koji je ekipu preuzeo prije nekoliko sedmica, a prije četiri dana je protiv GOŠK-a proslavio i svoju prvu pobjedu na klupi Rođenih.

"Svjestan sam da je to velik derbi, Zrinjski je jak tim, već su postigli 16 golova u šest utakmica i to govori mnogo. Mi igramo kući, moramo biti spremni, ključ je balans u timu. Zrinjski ima svoje dobre strane, ali ima i loše koje trebamo iskoristiti, igramo kući i cilj su tri boda", izjavio je Buz pred utakmicu.

Na klupi Zrinjskog sjedi Mario Ivanković, kojem će ovo biti prvi derbi u ulozi glavnog trenera.

"Svoj prvi gradski derbi igrao sam 2002. godine, a sada sam po prvi u ulozi glavnog trenera. Taj duel iz 2002. godine ostao mi je u pamćenju, pogotovo što smo pobijedili 1:0 i što sam ja pred kraj utakmice postigao taj pobjedonosni gol", izjavio je na konferenciji za novinare Ivanković.

"Čini mi se da su tenzije prije bile puno veće prije utakmice i za vrijeme same utakmice. Puno je veće bilo zanimanje navijača i medija, sad se to u dobroj mjeri izgubilo. No derbi je i dalje derbi, iako kao i svaka druga utakmica nosi tri boda", dodao je Ivanković.

U Zrinjskom žale zbog odluke MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona da zabrane dolazak njihovim navijačima na ovu utakmicu, a zbog toga će igrači imati motiv više.

Utakmica Velež – Zrinjski igra se u subotu na stadionu Rođeni s početkom u 20:45 sati, a ranije danas će biti odigran i još jedan meč 9. kola Wwin lige.

U Tuzli će Sloboda dočekati Slogu Meridian iz Doboja, a bit će to duel ekipa sa samog dna tabele jer Sloboda zauzima pretposljednju 11. poziciju s dva boda, dok je Sloga samo jedno mjesto ispred sa šest bodova.

Bit će to i prvi meč za Slogu, nakon dugo vremena, na kojem na klupi neće biti Vlade Jagodića, koji je sredinom sedmice dobio otkaz nakon poraza od Igmana na domaćem terenu.

Utakmica u Tuzli počet će u 16 sati, a oba današnja duela možete pratiti na kanalima Arene Sport. Mostarski derbi će čitatelji portala Klix.ba moći pratiti i u direktnom tekstualnom prijenosu.

Raspored 9. kola prvenstva BiH:

Subota:

16:00 Sloboda - Sloga Doboj

20:45 Velež - Zrinjski

Nedjelja:

13:00 Igman - GOŠK

15:00 Željezničar - Posušje

21:00 Borac - Radnik

Ponedjeljak:

18:00 Široki Brijeg - Sarajevo

Tabela: