Prvenstvo BiH
22

Zrinjski u teškim uslovima mostarskog derbija savladao Velež za skok na vrh tabele

D. P.
Foto: HŠK Zrinjski
Foto: HŠK Zrinjski
Nogometaši Zrinjskog slavili su u velikom mostarskom derbiju na gostovanju Veležu rezultatom 1:0 i tako zasjeli na čelo tabele Wwin lige Bosne i Hercegovine.
Mostarski derbi večeras je odigran u veoma teškim uslovima za igranje. Prolom oblaka započeo je neposredno prije početka utakmice, a igrači su igrali po veoma klizavom i teškom terenu u Vrapčićima.

Zrinjski je utakmicu otvorio dobrim pokušajem Igora Savića s distance, ali je lopta prozujala pored stative gola Veleža. Odgovorili su Rođeni u 24. minuti udarcem Ante Hrkaća glavom nakon prekida, ali je njegov šut otišao preko gola.

Teški uslovi za igru nisu dozvoljavali neki vanserijski nogomet, pa tako ni velike prilike. Prvu takvu i jedinu u prvom poluvremenu iskoristio je Zrinjski i došao u vodstvo u 33. minuti.

Nardin Mulahusejnović je visoko skočio nakon ubačaja s lijeve strane, a lopta pogađa golmana Osmana Hadžikića i završava u mreži Veležovog gola. Zrinjski je poveo.

U posljednjoj minuti prvog dijela golman Hadžikić je spasio Velež. Gosti su istrčali dobru kontru, na lijevu nogu se namjestio Fran Topić i šutirao, ali je golman Veleža odlično intervenisao. Rezultatom 1:0 u korist Zrinjskog otišlo se na odmor.

Prvu bolju priliku na utakmici Velež je imao na samom otvaranju drugog dijela kada je Dino Halilović krenuo sam ka golu gostiju, šutirao s vrha šesnaesterca, ali direktno u golmana Marka Marića.

Natopljen teren i "gušenje" tempa u režiji Zrinjskog utjecalo je na dalji rasplet igre. Gotovo da ništa zanimljivo nismo vidjeli u narednih pola sata igre, a to je potpuno odgovaralo gostima koji su imali prednost.

Tek u 84. minuti vidjeli smo jedan pokušaj domaćeg tima da se dođe do poravnanja, ali je opasan šut Ante Oreča s distance prošao pored gola gostiju.

Ostalo je 1:0 za Zrinjski, tako da je gostujući tim skočio na prvo mjesto s 19 bodova, dva više u odnosu na drugoplasirano Sarajevo. Velež je ostao na osmom mjestu sa svega devet osvojenih bodova.

U narednom kolu Velež gostuje Sarajevu na Koševu, dok će Zrinjski pod ulogom favorita dočekati Igman Konjic.

Rezultat i strijelac:

Velež - Zrinjski 0:1 (Mulahusejnović 34')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

Kraj utakmice - velika pobjeda Zrinjskog!

90+1' - Ćuže u velikoj šansi, ali je pogodio vanjski dio mreže. Ostaje 1:0 za goste.

90' - Samo tri minute nadoknade.

88' - Oreč centrira, ali lopta u rukama Marića. Moglo je biti opasno pred golom Zrinjskog.

84' - Konačno uzbuđenje! Ante Oreč šutira s dvadesetak metara, a lopta prolazi tik pored stative gola Zrinjskog.

80' - Desetak minuta do kraja utakmice. Gosti imaju minimalno vodstvo i čuvaju ga bez ikakvih problema. Očekuje se da Velež u završnim minutama krene na sve ili ništa.

74' - Dok se na terenu ništa ne dešava, na tribinama su navijači Veleža zapalili oduzete transparente gostujućih pristalica Ultrasa, organizovane navijačke grupe koja prati Zrinjski.

69' - Nikakve igre u ovim trenucima. To je ono što odgovara gostima koji imaju vodstvo.

65' - Kiša je "rastjerala" dobar dio publike sa stadiona. Vjerovatno je na rezultat utjecao i rezultat koji Veležu ne ide u korist.

60' - Pola sata nade za Velež. Jevtović i Pršeš napustili su igru u redovima Veleža, a u igri su Šarić i Lauš.

57' - Velež kontroliše loptu i njen posjed, ali prilika nema. Ne možemo biti zadovoljni utakmicom koju gledamo u Mostaru, ali igrači imaju opravdanje u natopljenom terenu.

53' - Ono što se mora pohvaliti, jeste fer i korektna igra, bez ijednog oštrijeg starta. Vidjeli smo samo jedan žuti karton, kojeg je dobio Surdanović u završnici prvog dijela.

48' - Prvi pokušaj u drugom poluvremenu uputili su igrači Veleža, ali je udarac Halilovića završio u rukama Marića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena, Zrinjski ima vodstvo rezultatom 1:0.

44' - Hadžikić spašava Velež. Odličan šut Topića nakon kontre, ali je golman reprezentacije BiH odbranio.

43' - Zrinjski sada znatno opasniji.

39' - Malekinušić šutira glavom iz teške pozicije, ali lopta pada na gol Veleža. Bez opasnosti po golmana Hadžikića.

36' - Gužva u kaznenom prostoru Zrinjskog nakon kornera, lopta je pala u peterac, ali je neko iz odbrane otklonio opasnost.

33' - GOOOL! Sjajan centaršut s lijeve strane, a Mulahusejnović pogađa glavom za vodstvo Plemića. Lopta se odbila od golmana Hadžikića i završila u mreži Veležovog gola.

27' - Oreč je povukao loptu sa svoje polovine i šutirao s dvadesetak metara udaljenosti od gola, ali lopta odlazi daleko od mete. Zrinjski kreće u napad.

24' - Najbolja šansa za Velež! Hrkać šutira s vrha peterca glavom nakon slobodnog udarca, ali lopta odlazi metar preko gola Zrinjskog.

19' - Opasan centaršut Topića iz slobodnog udarca, ali je Malekinušić zakasnio na loptu ispred gola Veleža.

13' - Nakon pokušaja Zrinjskog u trećoj minuti, sada je Velež taj koji diktira tempo igre. Ipak, gotovo ništa lijepo ne možemo vidjeti u ovim trenucima jer uslovi za igru zaista nisu adekvatni.

10' - Centaršut Pršeša ne dolazi do Mlinarića, intervenisao je golman Zrinjskog Marić.

8' - Oprezno u ovim trenucima, igrači se "štede" po veoma teškom terenu. Tražili su gosti jedan faul u opasnoj zoni, ali se sudija Gigović nije oglasio.

4' - Prolom oblaka u Mostaru. Nadamo se da igrači neće imati probleme i da će ostati zdravi nakon nastupa na terenu u vrlo teškim uslovima.

3' - Zamalo eurogol na startu! Savić je silovito šutirao s tridesetak metara, nedostižno za golmana Hadžikića, ali lopta odlazi pored stative.

1' - Počeo je derbi!

20:41 - Igrači će uskoro izaći na teren.

20:36 - Glavni sudija utakmice je Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške, a pomagat će mu Moamer Čaušević i Enes Đozić, obojica iz Sarajeva. Četvrti sudija je Amin Efendić, također iz glavnog grada BiH, dok su u VAR sobi Antoni Bandić iz Gruda i Amer Macić iz Mostara.

20:28 - S druge strane, trener Ivanković pozvao je na oprez uprkos tome što je njihov gradski rival prošao kroz težak period u posljednjim sedmicama.

"Velež je imao dosta turbulencija na početku sezone. Imaju novog trenera i vjerovatno će im trebati nešto vremena da se neke ideje prihvate i provedu na terenu. Pokazali su u zadnjem kolu da idu na bolje, ali mi gledamo samo sebe i želimo zadržati našu konstantu", prokomentirao je Ivanković trenutno formu dva kluba.

20:23 - Trener Veleža Irfan Buz istakao je kako je svjestan snage Zrinjskog, ali da Velež ima šta tražiti u derbiju.

"Svjestan sam da je to velik derbi, Zrinjski je jak tim, već su postigli 16 golova u šest utakmica i to govori mnogo. Mi igramo kući, moramo biti spremni, ključ je balans u timu. Zrinjski ima svoje dobre strane, ali ima i loše koje trebamo iskoristiti, igramo kući i cilj su tri boda", izjavio je Buz.

20:15 - Utakmica će se igrati bez prisustva gostujuće publike odlukom nadležnih policijskih organa, ali su fanovi Zrinjskog odlučili na vatren način ispratiti svoje miljenike ispred stadiona Pod Bijelim Brijegom. Vatrometom i bakljama poslali su poruku i ispratili autobus igrača.

20:15 - Poznati su sastavi za večerašnji okršaj, a koje su odabrali Irfan Buz i Mario Ivanković.

Velež: Hadžikić, Šturm, Hrkać, Mehremić, Oreč, Vehabović, Pršeš, Halilović, Milak, Jevtović i Mlinarić.

Zrinjski: Marić, Tičinović, Barišić, Mašić, Ćorluka, Savić, Surdanović, Ćavar, Topić, Malekinušić i Mulahusejnović.
20:15 - Najveći mostarski rivali Velež i Zrinjski u različitom raspoloženju dočekuju utakmicu. Zrinjski je u znatno boljoj atmosferi jer je na pragu prvog mjesta sa samo jednim bodom ispod Sarajeva, ali i sa utakmicom manje, tako da može doći do liderske pozicije već večeras.

S druge strane, turbulentan period je iza Veleža. Uprkos pobjedi u prošloj utakmici protiv GOŠK-a, Rođeni se nalaze tek na gol-razliku od zone ispadanja i s novim trenerom Irfanom Buzom žele napraviti pozitivan preokret.

20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos velikog mostarskog derbija između Veleža i Zrinjskog. Duel na stadionu Rođeni počinje u 20:45.