Euro 2024
405

Anketa / Za koga navijate na Evropskom prvenstvu?

D. P.
Sve je spremno za spektakularno otvaranje Eura (Foto: EPA-EFE)
Sve je spremno za spektakularno otvaranje Eura (Foto: EPA-EFE)
Evropsko nogometno prvenstvo počinje u petak od 21 sat utakmicom Njemačke i Škotske, a u našoj velikoj anketi možete glasati za koju reprezentaciju navijate od sve 24 koje su izborile plasman na smotru najboljih na Starom kontinentu.

Evropsko prvenstvo smo čekali tri godine s velikim nestrpljenjem, a kada se lopta zakotrlja na Allianz Areni u Minhenu u petak navečer, čekanju će doći kraj.

Na takmičenju će učestvovati 24 selekcije, a mi vas pitamo u našoj anketi za koga ćete navijati u narednih mjesec dana ovog nogometnog festivala.

U najuži red favorita za osvajanje titule evropskog prvaka spadaju Engleska, Francuska, Njemačka i Portugal, a svoje računice imaju uvijek opasne Španija, Nizozemska, Italija, Belgija i Hrvatska.

Osim Hrvata, na Evropskom prvenstvu će učestvovati još nekoliko reprezentacija iz našeg okruženja poput Srbije, Slovenije i Albanije pa je tako sasvim sigurno da će i na našim prostorima navijači imati za koga da navijaju.

Evropsko prvenstvo je značajno jer će to biti vjerovatno i posljednje za velikane nogometne igre poput Cristiana Ronalda, Luke Modrića, Tonija Kroosa i Oliviera Girouda.

Smotra najboljih evropskih nogometnih selekcija igrat će se loptom s ljubavnim nazivom "Fussball Liebe", odnosno "nogometna ljubav" koju je njemački gigant Adidas specijalno dizajnirao za Evropsko prvenstvo.

Riječ je o "najpametnijoj" lopti dosad, koja uključuje Adidasovu tehnologiju Connected Ball koja šalje najpreciznije podatke VAR sudijama u realnom vremenu, baš kao što ima ugrađenu i poluautomatsku ofsajd funkciju. Cilj je smanjiti vrijeme čekanja i potaknuti brže donošenje odluka kod sudija, zahvaljujući stotinama čipova koji se u njoj nalaze.

Dok će otvaranje Evropskog prvenstva biti organizovano sutra (14. jula) na Allianz Areni u Minhenu, finale je zakazano tačno mjesec dana nakon toga na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Podsjetit ćemo još jednom kako izgledaju grupe:

Grupa A: Njemačka, Švicarska, Škotska i Mađarska.

Grupa B: Italija, Hrvatska, Španija i Albanija.

Grupa C: Slovenija, Danska, Engleska i Srbija.

Grupa D: Poljska, Austrija, Francuska i Nizozemska.

Grupa E: Rumunija, Belgija, Slovačka, Ukrajina.

Grupa F: Češka, Turska, Portugal i Gruzija.