Prvenstvo BiH
745

Zahuktali Željezničar u Tuzli vezao treću pobjedu i priključio se samom vrhu tabele

D. P.
Duel starih rivala u sjajnoj atmosferi na Tušnju (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara vezali su i treću pobjedu u Wwin ligi Bosne i Hercegovine pošto su večeras u duelu starih rivala savladali Slobodu na Tušnju rezultatom 1:0.

Nakon poraza od Širokog Brijega na Grbavici u prvom kolu, nogometaši Željezničara su proigrali i sada vežu pobjede. Uslijedili su trijumfi nad Veležom i Igmanom, a sada i nad Slobodom s kojom su Plavi odigrali prilično sadržajan meč u odličnoj atmosferi na Tušnju.

Plavi su imali inicijativu od prve do posljednje minute, ali je Sloboda prva napravila veliku šansu. Igrao se 10. minut kada je Nihad Šero oduzeo loptu gostima u odbrani, a onda ga je golman Vedad Muftić spriječio u posljednji čas da donese prednost Tuzlacima.

Odgovorili su igrači Željezničara tek u finišu prvog dijela kada je Marko Karamarko odlično šutirao glavom, ali mu je Elvir Trako odlično odbranio. Rezultatom 0:0 otišlo se na odmor.

Sloboda je imala odličnu šansu i na otvaranju drugog dijela. Već u prvom napadu nastavka susreta Dženan Haračić je glavom s vrha šesnaesterca šutirao preko gola.

Željezničar je nakon toga podigao nivo igre. Mladi Dženan Šabić donio je dosta agilnosti u igri prema naprijed, a u dva navrata mogao je pogoditi gol Tuzlaka.

Prvo mu je udarac iz kornera u 55. minuti odbranio Trako, a onda je u 60. minuti šutirao pored gola s distance.

U 61. minuti još jedna sjajna šansa za Slobodu. Aldin Čajić je šutirao s više od 25 metara udaljenosti, a njegov udarac odsjeo je na stativi gola Željezničara. Kazna je uslijedila samo minut kasnije.

Plavi su u vodstvo došli u 62. minuti nakon kornera. Pogotku je prethodila gužva u kaznenom prostoru Slobode, Karamarko je proslijedio loptu za Abdulmalika Al Jabera, a Saudijac postiže drugi ovosezonski gol za Plave.

Gol je razdrmao igrače Slobode koji su pokušali do kraja susreta na saki mogući način doći do poravnanja. Međutim, Plavi su se dobro branili i zatvorili su sve prilaze svom golu.

Do kraja smo mogli vidjeti još koji gol, prijetili su i na jednoj i na drugoj strani, a najbolju šansu imao je Aleksandar Boljević koji je na startu nadoknade pogodio stativu gola Slobode.

Ostalo je 1:0 za Željezničar, tako da se Plavi trećom vezanom pobjedom pridružuju vodećem Sarajevu sa po devet bodova. Bordo tim ima utakmicu manje i slobodan je u ovom kolu jer je susret sa Zrinjskim odgođen zbog evropskih obaveza Mostaraca. S druge strane, Sloboda je zaista već ugrožena sa četiri poraza u isto toliko utakmica.

U narednom kolu Željezničar dočekuje Slogu, dok će Sloboda na gostovanje Širokom Brijega.

Rezultat i strijelac:

Sloboda - Željezničar 0:1 (Al Jaber 62')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90' - Četiri minute nadoknade.

90' Stativa i za Željezničar. Boljević je uzdrmao okvir gola udarcem s distance.

86' - Husejnović šutira iz voleja, ali Muftić spašava Željezničar. Ovo je mogao biti gol za poravnanje.

83' - Ulazimo u završne minute. Sloboda pokušava pronaći način da ugrozi gol Željezničara, ali bez neke adekvatne ideje.

77' - Husejinović sjajno šutira iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi preko gola Željezničara.

71' - Sloboda mnogo više napada nakon primljenog gola.

66' - Hiroš u odličnoj prilici nakon soloprodora, ali je loše šutirao direktno u golmana Slobode.

62' - GOOOL! Abdulmalik Al Jaber pogađa za vodstvo Željezničara nakon velike gužve i kornera. Saudijac se razigrao ove sezone i definitivno je jedan od najboljih igrača Željezničara.

61' - Stativa za Slobodu. Čajić s 25 metara sjajno šutira, ali je stativa spasila Željezničar.

60' - Šabić sjajno šutira s distance, ali lopta tik pored gola Slobode.

60' - Pola sata igre je ostalo da oba tima pokušaju doći do pobjede.

55' - Mladi Šabić pokušava direktno iz kornera pogoditi gol Slobode, ali je nekako to odbranio oprezni Trako.

52' - Serija napada Željezničara, ali bez velike šanse. Nemaju gosti ideju kako probiti bedem ispred gola Slobode.

46' - Haračić u sjajnoj šansi. Bivši igrač Željezničara, a sada napadač Slobode, šutirao je glavom preko gola s vrha šesnaesterca. Mogao je postići gol protiv svog donedavnog kluba.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, kod Slobode u igri je Aldin Čajić, najveće pojačanje ljetnog prijelaznog roka.

Poluvrijeme na Tušnju.

45' - Pet minuta nadoknade. Tražili su domaći penal nad Šerom, ali se sudija nije oglasio, kao ni poziv iz VAR sobe. Čini se, sasvim opravdano.

43' - Najbolja šansa za Željezničar. Karamarko glavom šutira tek nakon što je ušao u igru, ali Trako spašava Slobodu.

41' - Veliki je to problem za Željezničar. Osim što ostaje bez stopera, ostaje i bez jedinog U-21 igrača na terenu, tako da mora umjesto njega još jedan igrač zaštićenog godišta. Umjesto njega je u igri Dženan Šabić.

39' - Mahmić se vratio u igru i pokušao, ali je pao na travnjak i morat će napustiti igru.

36' - Duga pauza zbog povrede Mahmića. Laktom ga je u lice udario Haračić i zbog toga dobio žuti karton.

30' - Pola sata igre iza nas. Lopta je konstantno u posjedu Plavih i na polovini Slobode, ali je domaći tim imao najbolju šansu na utakmici.

26' - Opasan napad Željezničara, ali izostao je kvalitetan završni pas. Morali su puno bolje u ovoj situaciji...

24' - Boljević je šutirao iz slobodnog udarca iz daljine, ali Trako je sigurno odbranio.

22' - Cavnić se žali na povredu, ali nastavit će susret.

16' - Opasno pred golom Slobode nakon kornera, ali se uspijevaju Tuzlaci odbraniti.

10' - Nevjerovatna šansa za Slobodu! Prvi napad domaćeg tima, pogriješio je Mahmić, ali je Muftić sjajno spasio gol Plavih u situaciji jedan na jedan. Pokušao je Šero.

6' - Cvetanoski šutira s velike udaljenosti, ali lopta odlazi daleko preko gola Slobode. Željezničar ofanzivno kreće od starta.

3' - Dobar početak i dobra šansa za Željezničar na startu. Centaršut Cvetanoskog izbačen, a onda udarac glavom Radovca odlazi pored gola.

1' - Počeo je susret. Pjesma gostujućih navijača odjekuje na početku utakmice.

20:57 - Igrači izlaze na teren i susret uskoro počinje. Igrat će se zaista u sjajnoj atmosferi.

20:53 - Manijaci su u velikom broju stigli u Tuzlu, a za ovo izdanje odabrali su odjenuti dresove. Kako to izgleda na tribini, pogledajte iz ugla našeg fotoreportera.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

20:51 - "Vrlo dobro znamo da Sloboda nije ušla dobro u prvenstvo, da je ekipa koja se traži i ekipa koja se slaže u hodu. Ja ih maksimalno respektiram, kako klub tako i njihovog trenera. Mi smo u dobrom ritmu, dečki dobro rade, više manje svi igrači su u trenažnom procesu. Igrači koji su se naknadno priključili hvataju konce, Karjašević i Radinović su ušli u trenažni proces. Imamo sve igrače na raspolaganju. Znamo da može i mora biti bolje, analizirali smo utakmicu protiv Igmana, neke stvari moramo popraviti, ali na dobrom smo putu. Nadam se dobroj utakmici u Tuzli i da pokažemo da ovo nije slučajno. Idemo se nadigravati i vidjet ćemo kako će završiti", rekao je trener Željezničara Denis Ćorić.

20:45 - Utakmicu će suditi Antoni Bandić iz Gruda, a igrat će se pod VAR nadzorom. Očekuje se sjajan ambijent jer će uz veliku podršku domaćih navijača, i gosti imati svojih vatrenih Manijaka.

20:30 - Poznati su sastavi za današnji okršaj.

Sloboda: Trako, Delimeđac, Dubačkić, Osmanković, Hadžanović, Hasanbegović, Hasanović, Mekić, Šero, Cvijanović i Haračić.

Željezničar: Muftić, Galić, Mahmić, Cavnić, Marković, Radovac, Al Jaber, Hiroš, Cvetanoski, Boljević i Krpić.
20:30 - Željezničar ovu utakmicu dočekuje u mnogo boljem raspoloženju jer je vezao dvije bitne pobjede i na Tušnju traži treću vezanu, dok Sloboda nema boda nakon tri odigrane utakmice u povratničkoj sezoni u društvo najboljih.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice četvrtog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Slobode i Željezničara. Duel se igra na stadionu Tušanj od 21 sat.