Dugogodišnja praksa
95

Zašto na Euru nema utakmice za treće mjesto? UEFA je dala objašnjenje

N. M.
Posljednji meč za treće mjesto odigran je 1980. godine (Foto: EPA-EFE)
Posljednji meč za treće mjesto odigran je 1980. godine (Foto: EPA-EFE)
Takmičenje na Evropskom prvenstvu došlo je do samog kraja, pošto je preostalo još samo da se odigra veliko finale Španije i Engleske u nedjelju, a kao i obično, nećemo gledati duel za treće mjesto.
Iako je to gotovo pedesetogodišnja praksa UEFA-e na prvenstvu Starog kontinenta, pojedine fanove je nepostojanje utakmice za treće mjesto iznenadilo.

UEFA je zbog toga za njemačke medije dala kratko pojašnjenje zašto se ne organizuje meč za treće mjesto, kao što je to slučaj na Svjetskom prvenstvu.

"Utakmica za treće mjesto se smatrala neatraktivnom i zbog toga više nije dio Evropskog prvenstva. Nema planova za ponovno uvođenje te utakmice na Euru", poručili su iz UEFA-e u odgovoru njemačkom Bildu.

Ove godine bi za treće mjesto trebali igrati Francuzi i Nizozemci, koji su poraženi u polufinalnim duelima, ali to se neće desiti.

Posljednji put se meč za treće mjesto na Euru igrao davne 1980. godine u Italiji, kada je Čehoslovačka nakon boljeg izvođenja penala savladala domaće Azzurre. Tada je Njemačka bila šampion Evrope.