De Bruyne zablistao
38

Zašto se utakmica Belgije i Izraela igrala u Mađarskoj: Slučaj kakav se ne pamti u nogometu

D. P.
Foto: Nogometni savez Belgije
Foto: Nogometni savez Belgije
Nogometaši Belgije sinoć su Ligu nacija otvorili sigurnom pobjedom nad Izraelom rezultatom 3:1, a utakmica će ostati upamćena po tome što domaćin nije imao gdje ugostiti gostujuću selekciju.

Ništa u ovoj utakmici ne bi bilo čudno da se nije odigrala daleko od Belgije, a da Belgijanci pritom nisu bili kažnjeni. Naprotiv, domaćin nije imao grad koji je želio ugostiti gostujuću selekciju Izraela.

Prvobitno, za organizaciju utakmice prijavljen je Brisel, ali je on odustao zbog sigurnosnih razloga. Nogometni savez Belgije nakon toga je pokušao pronaći neki drugi grad, ali su svi oni odbili ugostiti utakmicu uslijed zategnutih odnosa nakon izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Belgijanci su smatrali da je "nemoguće organizovati ovu vrlo rizičnu utakmicu zbog mogućih incidenata".

Ovo je prvi ovakav slučaj u elitnom nogometu posljednjih godina da neka od ozbiljnih evropskih selekcija nema grad domaćin za domaću utakmicu. Dueli su se znali igrati iza zatvorenih vrata i na neutralnom terenu, ali nikada zbog toga što su tako odlučili organizatori utakmice i domaći nogometni savez.

Kao i mnogo puta u prošlosti, Mađarska je ponovo bila domaćin jedne utakmice koja je se previše ne tiče, pa je tako Belgija ugostila Izrael u Debrecenu i slavila rezultatom 3:1.

Kevin de Bruyne je bio dvostruki strijelac za domaćine, a jedan je dodao Youri Tielemans, da bi jedini gol za Izraelce zapravo bio autogol Timothyja Castagnea.