Odluka Policijske uprave
10

Zbog čega je navijačima Sarajeva zabranjen odlazak na utakmicu u Široki Brijeg

N. K.
Navijači Sarajeva na jednom od prošlih gostovanja u Širokom (Foto: Horde zla)
Navijači Sarajeva na jednom od prošlih gostovanja u Širokom (Foto: Horde zla)
Nogometaši Sarajeva bit će uskraćeni podrške svojih navijača u ponedjeljak na utakmici devetog kola Wwin lige Bosne i Hercegovinje u Širokom Brijegu, a sada je i poznato zašto je policijska uprava ovog grada donijela ovakvu nepopularnu odluku.
Naime, Horde zla su ranije danas objavili da je otkazano gostovanje u Širokom Brijegu s pojašnjenjem da policija ne garantuje sigurnost navijačima te da su samim tim zabranili dolazak pristalica FK Sarajevo.

Iz Policijske uprave Široki Brijeg su pojasnili da su odluku donijeli s obzirom na to da su Horde zla 15. septembra na području Zeničko-dobojskog kantona napale Škripare koji su se vraćali s utakmice odigrane između Sloge i Širokog Brijega.

"Prilikom operativnih saznanja došlo je do povređivanja više navijača Širokog Brijega, dok je na autobusu koji je prevozio navijače nastala materijalna šteta, a za šta smo od MUP-a ZDK-a zatražili očitovanje na koje smo dobili odgovor da su navijači Širokog Brijega napadnuti od više nepoznatih maskiranih osoba koji su gađali bakljama, palicama i drugim predmetima autobus i navijače što je okvalifikovano kaznenim djelom nasilničko ponašanje i oštećenje tuđih stvari, napadači su uhapšeni te su kod njih pronađeni i oduzeti kape-fantomke i nož na rasklapanje", navodi se iz PU Široki Brijeg.

Ističu da je ovaj događaj doveo do podizanja dodatnih tenzija između navijačkih grupa te da postoje operativna saznanja da bi se sukobi nastavili, što bi dovelo do ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine te stavlja u drugi plan utakmicu.

"Imajući u vidu da je na prvom mjestu sigurnost građana i imovine kao i odigravanje nogometne utakmice, PU Široki Brijeg je donijela odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na utakmicu", poručili su iz policijske uprave.

Ovakav potez PU Široki Brijeg je naišao na osudu većeg dijela javnosti koji smatra da ovakvim odlukama samo izbjegavaju raditi svoj posao te ujedno pokazuju nesposobnost za obavljanje aktivnosti za koje su nadležni.