Sljedeći korak
61

Zeljković najavio formiranje jedinstvene druge lige BiH: O ovome ćemo uskoro razgovarati

E. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik NS Bosne i Hercegovine Vico Zeljković je na društvenim mrežama otkrio da je sljedeći njegov korak formiranje jedinstvene druge lige.

Istakao je da će se u sljedećem periodu o ovoj temi intenzivnije razgovarati i elaborirati.

"Već dugo se razmišljalo i diskutovalo o smanjenju broja ekipa u najkvalitetnijem nogometnom takmičenju u BiH. Kao rijetko kada, postojao je jedinstven stav da bi takva odluka bila pun pogodak u korist podizanja kvaliteta lige i nogometa u BiH. Od naredne sezone WWin liga će brojati deset ekipa, a na inicijativu i insistiranje krovnog saveza Prve lige Federacije BiH i Republike Srpske smanjene na 14 klubova, što će dodatno podići kvalitet i omogućiti veći broj kvalitetnih utakmica. Sljedeći korak u ovom pravcu biće formiranje jedinstvene druge lige i to je nešto o čemu ćemo u narednom periodu intezivnije razgovarati i elaborirati", napisao je Zeljković na Facebooku i dodao:

"Osim seniorskog fudbala, postoji opredjeljenje da se kroz reorganizaciju omladinskih takmičenja pokuša podići kvalitet rada i takmičenja u mlađim kategorijama. Razgovarat ćemo o uvođenju i modelima takmičenja na nivou BiH za dječake do 13 godina, kao i U 21 lige te dodatnoj reorganizaciji liga na nižim nivoima, a sve sa ciljem kako bi djeci obezbijedili veći broj kvalitetnih utakmica i omogućili lakšu tranziciju između starosnih kategorija".

Nije predsjednik NS Bosne i Hercegovine zaboravio ženski nogomet u našoj domovini.

"Ne smijemo zaboraviti ni ženski nogomet gdje je posljednjih godina ostvaren značajan pomak te su transferi u najveće evropske klubove postali realnost. Baza svega toga je kvalitetan rad i posvećenost u mlađim kategorijama, te ćemo razmotriti mogućnost otvaranja Premijer U17 lige, gdje bi učešće mogle uzeti i ekipe koje ne igraju Premijer ligu za seniorke", dodao je.