Kapiten reprezentacije
76

Ziyech ogorčen, psuje i svoju domovinu jer je "saučesnik u genocidu nad Palestincima"

D. P.
Ziyech je sa zastavom Palestine slavio titulu prvaka Turske ljetos (Foto: EPA-EFE)
Ziyech je sa zastavom Palestine slavio titulu prvaka Turske ljetos (Foto: EPA-EFE)
Najveća zvijezda marokanskog nogometa Hakim Ziyech privukao je pažnju objavom na društvenim mrežama u kojoj ne krije ogorčenost postupcima brojnih zemalja zbog, kako je naveo, "saučesništva u genocidu nad Palestincima".

Ziyech, kapiten Maroka i jedna od glavnih uzdanica Galatasaraya, u petak navečer objavio je niz komentara nakon uznemirujućeg videa.

Na snimku se vidi kako izraelski vojnici šutiraju beživotna tijela Palestinca kojeg su ubili u gradu Qatibaya na Zapadnoj obali.

Komentirajući šokantni video, Ziyech je poručio: "Hajde da razjasnimo jednu stvar. Je... Izrael i svaku drugu zemlju koja podržava ovakvo ponašanje. Sloboda Palestini", napisao je Ziyech, a onda se u narednoj poruci obrušio i na svoj Maroko:

"Isto važi i za vladu moje domovine koja podržava genocid i sve ostale države koje to rade. Sram vas bilo, dosta je", dodao je ogorčeni Ziyech.

Osim toga, pozvao je sve Marokance širom svijeta da dignu svoj glas u znak solidarnosti s Palestinom.

Maroko i Izrael posljednjih godina imaju prilično normalizirane odnose nakon potpisivanja Abrahamovog sporazuma. Maroko je službenjo priznao izraelsku državnost 2020. godine, a tri godine kasnije Izrael je priznao marokanski suverentiet nad Zapadnom Saharom.

Kada je Ziyechova karijera u pitanju, on je tokom ljeta trajno prešao u Galatasaray iz Chelseaja. Prethodnu sezonu proveo je u ovom istanbulskom velikanu na posudbi iz Chelseaja, a sada je odlučio trajno promijeniti klub. S mnogo uspjeha ranije je nosio dresove Ajaxa, Twentea i Heerenveena u rodnoj Nizozemskoj.