Intervju za Klix.ba
143

Amel Mekić: Čelnici OK BiH pripremaju teren za nove mandate, a olimpijci su na marginama

Razgovarao: N. Kustura
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Učinak bosanskohercegovačkih olimpijaca na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Parizu izazvao je posljednjih sedmica burne polemike u javnosti, a jedan od onih koji je podigao glas je i bivši uspješni džudista Amel Mekić.

Aktuelni predsjednik Udruženja olimpijaca u BiH je za portal Klix.ba ocijenio stanje bh. sporta, pojasnio gdje vidi rješenje za poboljšanje te šta zamjera rukovodstvu Olimpijskog komiteta BiH.

"Iako sam po prirodi optimista koji stalno pokušava naći rješenje za probleme na koje nailazim, da bih bio iskren, ipak moram reći da je stanje bh. sporta veoma loše. O tome govore činjenice. Što se tiče reprezentativnog sporta, u kolektivnim sportovima je skoro kao incident kada se reprezentacija BiH plasira na neko međunarodno takmičenje. U pojedinačnim sportovima su rezultati nešto bolji. O stanju bh. sporta dovoljno govori činjenica da na prvim Olimpijskim igrama na kojima je BiH učestvovala (Barcelona 1992. godine) broj olimpijaca iz BiH je bio 10, a 32 godine poslije na posljednjim Olimpijskim igrama (Paris 2024. godine) broj učesnika je prepolovljen na pet i uz svega ostvarene tri olimpijske norme. U konkurenciji svih balkanskih zemalja iz BiH na Olimpijske igre Paris 2024. je otišao ubjedljivo najmanji broj učesnika. Ispred nas po broju učesnika su i Makedonija, Kosovo, Albanija, Crna Gora...", započeo je razgovor Mekić za portal Klix.ba.

Bivši džudista smatra da se rješenje za poboljšanje stanja nalazi u donošenju strategije razvoja bh. sporta Vijeća ministara BiH.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Nakon toga nam je potrebna ispravna kategorizacija sportista, također donošenje jasnih kriterija za finasiranje sporta u BiH, povećanje sredstava za finasiranje sporta, da Olimpijski komitet BiH kao krovna kuća bh. sporta preuzme značajnu ulogu u organizaciji bh. sporta i podrške bh. strukovnim savezima, odnosno da ima glavnu inicijativu u donošenju navedenog okvira", istakao je.

Podvlači da su olimpijci u BiH su na margini te da ih nema ni tamo gdje sigurno pripadaju, a to je u krovnoj olimpijskoj kući - Olimpijskom komitetu BiH.

"U Predsjedništvu Olimpijskog komiteta BiH nema niti jedan olimpijac, a u Izvršnom komitetu od 13 članova je samo jedan olimpijac. Olimpijaca čak nema niti u administraciji OK BIH, znači niti jedan olimpijac nije uposlen u krovnoj kući bh. olimpijaca pa su tako nakon završene sportske karijere prepušteni da se snalaze na razne načine, iako su cijeli život posvetili sportu", dodao je.

Pojasnio nam je da je Olimpijskim komitetom BiH u proteklih 20-tak godina upravljalo tročlano predsjedništvo u sastavu Marijan Kvesić, Izet Rađo, pokojni Siniša Kisić, odnosno sada Milenko Mučibabić te Izvršni komitet.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Nevjerovatna činjenica je da su predstavnici u predsjedništvu OK BiH ili IK OK BiH najčešće delegati Skeleton saveza, Hrvačkog saveza, Bob saveza..., a u stvari radi se o Savezima koji nemaju aktivnosti ili su izgubili članstvo u svjetskim i evropskim federacijama. Zato mislimo da predstavnici neuređenih saveza nikako ne mogu urediti stanje u OK BIH i samim tim našem sportu, kad su svoje saveze doveli na rub nestanka. Sve su ovo razlozi zbog kojih se stvorila potreba da se mi olimpijci bolje organiziramo i pokušamo promijeniti takvo stanje te da u najkraćem mogućem roku pomognemo osvajanje olimpijske medalje i uređenju sistema u sportu BiH", kaže naš proslavljeni džudista.

Iznio je potom zamjerke rukovodstvu Olimpijskog komiteta BiH.

"Ono što ja smatram, a svakodnevno sastajući se sa sadašnjim i bivšim sportistima, trenerima, sportskim radnicima mislim da dijelimo mišljenje, najveća zamjerka je što BiH nakon 16 olimpijada nema osvojenu niti jednu olimpijsku medalju, te smo jedna od četiri evropske zemlje uz Monako, Andoru i Maltu, koje to nisu ostvarile. Posebno kada uzmemo u obzir činjenicu da je aktuelno Predsjedništvo OK BiH, uz manje izmjene, vodilo naše olimpijce na 12 olimpijada. Naravno, zamjerka se odnosi na to što u višegodišnjem mandatu nisu stvorili opšte uslove i ambijent za osvajanje medalja. Sljedeće što im zamjeram je to da u proteklom periodu u kojem je Rađo istovremeno bio i višegodišnji predsjednik Vijeća za sport pri Vijeću ministara BiH, nisu uspjeli da se usvoji strategija razvoja sporta u BiH i drugi administrativni okvir pa čak i novi Zakon o sportu u BiH jer je postojeći prevaziđen. Također im zamjeram 'nečinjenje' vezano za to da je budžet za sport na nivou Vijeća ministara BiH (državni budžet), skoro na istom nivou u proteklih 20 godina, a oni se o tome oglase samo kada treba ponovo da budu reizabrani u Predsjedništvo OK BiH", rekao je pa dodao:

"Kako već nisu uspjeli postići ambijent da državni organi više izdvajaju za sport, trebali su iskoristiti brend Olimpijskog komiteta, koji je u cijelom svijetu na cijeni. Svjetska praksa je da se najjače kompanije utrkuju da budu sponzori istih, što nije slučaj s OK BIH. Sredstva prikupljena na ovaj način uistinu su minorna. Od ukupnog budžeta OK BiH za 2023. godinu koji je uznosio oko 1,5 milion KM, sredstva od marketinga su oko 52.000 KM. Značajna primjedba je u najmanju ruku nemoralno trošenje sredstava OK BiH. Tročlano predsjedništvo u istom ili uglavnom istom sastavu (Kvesić, Rađo, pokojni Kisić, odnosno Mučibabić), proteklih 20 godina putuje na sve manifestacije, olimpijske igre, sjednice i sesije Međunarodnog olimpijskog komiteta, odnosno Evropskog olimpijskog komiteta i slično u 'punom sazivu' (3+1), predsjednik, dva potpredsjednika i generalni sekretar, što je bespotrebno opterećivalo budžet, a nauštrb sporta i sportista. Svi drugi olimpijski komiteti su na ovakvim događajima ili manifestacijama predstavljeni u sastavu predsjednik i generalni sekretar."

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Mekić se dotakao još nekoliko stvari koje zamjera čelnicima krovne kuće bh. sporta.

"Sigurni smo da su zbog ove nezajažljive megalomanske želje za putovanjem bespotrebno utrošena ogromna sredstava. Pri tome izazivali su, na tim istim manifestacijama, podsmijeh jer BiH je jedina zemlja iz reda članica MOK-a koju su predstavljali u isto vrijeme po četiri delegata. Tri predsjednika, kako su se oni često predstavljali i generalni sekretar. I ako u statutu jasno stoji da OK BiH ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Interesantna činjenica je vezana za tročlano predstavljanje OK BiH i višegodišnje mandate je da se aktuelno rukovodstvo OK BiH često poziva na tzv. Lozansku deklaraciju, gdje stoji da se sport u BiH može organizovati po uzoru da društveno-politički sistem. Oni iz deklaracije uzimaju ono što njima odgovara, a zanemaruju činjenicu da su na primjer članovi Predsjedništva BiH ograničeni na maksimalno dva uzastopna mandata, dok članovi Predsjedništva OK BiH imaju spojena po pet, šest mandata i kako se krajem godine očekuje Izborna Skupština OK BiH, već poduzimaju aktivnosti kako bi dobili šesti li sedmi uzastopni mandat", istakao je Mekić.

Na kraju razgovora Mekić je naveo još jedna primjer, ali onda i dodao kako ima i nekih pozitivnih stvari.

"Kada državu BiH treba predstavljati u UN-u na putovanje ide samo aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, a ne idu sva tri člana predsjedništva kao što je slučaj s OK BiH. Naravno da ima i pozitivnih stvari koje je uradilo rukovodstvo OK BiH, a to su organizacija EYOF-a 2019. godine i privođenja namjeni Olimpijskog muzeja. Na kraju, naravno da za trenutno stanje bh. sporta ne možemo okriviti jedino OK BIH i čelnike istog, ali ih jednako tako ne možemo amnestirati od odgovornosti jer su zasigurno svojim ne činjenjem u velikoj mjeri doprinijeli ovoj trenutno beznadežnoj situaciji u kojoj se bh. sport nalazi", poručio je Mekić.