Veliko finale
2

Bh. odbojkaši idu po novo olimpijsko zlato, a na tom putu nam stoji "div iz Irana"

E. K.
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci (Foto: World ParaVolley)
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci (Foto: World ParaVolley)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci danas će igrati u finalu paraolimpijskih igara u Parizu protiv selekcije Irana.

Odbojkaši BiH jučer su ubjedljivo porazili Njemačku u polufinalu rezultatom 3:0, te tako osigurali medalju plasmanom u finale. Nekoliko sati kasnije, isto je učinila selekcija Irana koja je imala nešto više problema od Zlatnih ljiljana.

Iranci su rezultatom 3:1 savladali Egipat, a po setovima je bilo 25:14, 25:15, 20:25 i 25:8.

Tako će Bosna i Hercegovina i Iran večeras od 19:30 sati igrati za titulu olimpijskog šampiona u sjedećoj odbojci. Osiguran je i direktan tv prijenos susreta iz Pariza i to na kanalu BHT-a.

Bosna i Hercegovina ima ukupno 27 medalja na velikim turnirima, a na paraolimpijskim igrama ima dvije zlatne, tri srebrene i jednu bronzanu medalju.

Najveću prijetnju za našu reprezentaciju će predstavljati Iranac Morteza Mehrzadselakjani, drugi najviši čovjek na svijetu zbog kojeg Iranci najčešće i osvajaju medalje.

Visok je 2,46 metara, a za invalidnost je saznao kada mu je kao tinejdžeru dijagnosticirana akromegalija, hormonalni poremećaj koji uzrokuje ubrzan rast ekstremiteta i lica.

U mladosti je doživio saobraćajnu nesreću gdje je ozbiljno povrijedio desnu nogu koja je prestala da raste pa je sada 15 centimetara kraća od lijeve. Težak je 140 kilograma i ima najveće stopalo na svijetu, dužine 39 centimetara.

Zbog svoje visine, Morteza se suočava s pronalaženjem adekvatnog kreveta na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Trener iranske reprezentacije Hadi Rezaeigarkani je otkrio kako Morteza tokom takmičenja u Parizu spava na podu.

"U Tokiju 2020. godine, napravili su mu poseban krevet, ali ovdje, nažalost, nisu. Ležat će na podu, ali njemu to nije bitno jer u glavi ima samo jedan cilj – postati šampion. Nije mu važno gdje će spavati ili da li će imati dovoljno hrane. On je fokusiran na pobjedu", rekao je Rezaeigarkani.

Dodajmo da je za 15 sati zakazan je i duel za treće mjesto između poraženih selekcija u polufinalu, Njemačke i Egipta.