Nije među nagrađenima
55

Grad Sarajevo nagradio sportiste, trener Lejle Njemčević ogorčen: U svijetu je svi cijene, a naša vlast je omalovažava

E. B.
Lejla Njemčević
Lejla Njemčević
Grad Sarajevo je jučer novčano nagradio vrhunske sportiste za rezultate koje su ostvarili u ovoj godini, a veoma brzo stigla je reakcija trenera Lejle Njemčević i predsjednika Biciklističkog saveza BiH čija takmičarka se nije našla među nagrađenim.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dogradonačelnik Samir Avdić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović su jučer u Vijećnici uručili su nagrade klubovima sjedeće odbojke čiji igrači čine okosnicu reprezentacije BiH, Odbojkaškom klubu Fantomi, Ismailu Barlovu, Ismailu Zulfiću, Lani Pudar, Džejli Makaš, Nedžadu Husiću, Adi Avdagić i Elvedini Muzaferiji i njihovim klubovima.

"Ponosni smo na sjajan uspjeh naših sportista kojim promovišu u najboljem svjetlu Sarajevo i BiH. Svaka medalja, svaki postignuti rekord, potvrda je svake vrijedne podrške i ulaganja. Grad Sarajevo čestita i s poštovanjem odaje priznanje", kazala je gradonačelnica Karić.

Nagrađeni sportisti s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić (Foto: Grad Sarajevo)
Nagrađeni sportisti s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić (Foto: Grad Sarajevo)

Odluka da se među nagrađenima ne nađe najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je duboko razočarala njenog trenera Amara Njemčevića.

"Nastavlja se omalovažavanje uspjeha biciklizma i sportistkinje iz Sarajeva, a koja je osvojila prvu medalju na Evropskom prvenstvu u historiji za bh. biciklizam, drugo mjesto u Svjetskoj maraton seriji, prvo mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj, drugo mjesto na Svjetskom kupu u Češkoj i treće mjesto na Svjetskom kupu u SAD-u.

Nažalost, uspjesi Lejle Njemčević su već godinama zanemarivani od države koju predstavlja, dok je cijenjena u čitavoj svjetskoj biciklističkoj javnosti. Pretpostavljam da je to nešto sa čime se moramo naučiti nositi. Na našu sreću, radost i ponos, građani i javnost su ti koji misle drugačije od predstavnika naše vlasti i koji na svakom koraku daju podršku našoj Lejli. Iskreno se nadam da će u budućnosti mladi sportisti i sportistkinje imati ravnopravan pristup i neće nailaziti na ovakve prepreke, međutim moj optimizam svake godine jenjava", poručio je Njemčević na Facebooku.

S Njemčevićem se složio i predsjednik Biciklističkog saveza Bosne u Hercegovine Toni Zorić.

"Sa velikim razočarenjem čitam vijest da je Grad Sarajevo donio odluku o nagrađivanju uspješnih sportskih klubova, a da se na tom spisku nije našla vrhunska biciklistkinja Lejla Njemčević. Izostavljanje jedne od naših najuspješnijih sportašica, koja je svoj život posvetila promociji BiH kroz zapažene sportske rezultate, zaista je nedopustivo, što kao predsjednik Biciklističkog saveza BiH i osuđujem.

Nadam se da je u pitanju samo propust, ali čak i propust zaslužuje osudu, jer se ovakve stvari ne smiju događati. Ne želim ni pomisliti kako se Lejla osjećala kada je pročitala ovu vijest. Pozivam nadležne da isprave ovu nepravdu i pruže priznanje koje ona itekako zaslužuje. Lelo, neka te ove stvari ne razočaranu, ti si za nas najveća!", napisao je Zorić na Facebooku.