Reagovalo ministarstvo
1

Hrvati zbog imena bazena bojkotuju utakmice u Kotoru, klubovi i reprezentacija upozoreni

H. H.
Vaterpolo reprezentacije Hrvatske i Crne Gore odmjerit će snage na Olimpijskim igrama (Foto: EPA-EFE)
Vaterpolo reprezentacije Hrvatske i Crne Gore odmjerit će snage na Olimpijskim igrama (Foto: EPA-EFE)
Zbog imena bazena u Kotoru, Hrvatska će bojkotovati vaterpolo utakmice. Naime, Ministarstvo turizma i sporta RH poslalo je službeni dopis klubovima i reprezentaciji da ubuduće bojkotuju utakmice u crnogorskom Kotoru jer bazen u kojemu se treba igrati zove se po Zoranu Gopčeviću, nekadašnjem igraču Primorca.

No, ono što je sporno u cijeloj priči jest to da je on prema tvrdnjama Hrvata bio čuvar u logoru Morinj 1991. godine te da je učestvovao u ratnim zločinima prema građanima Hrvatske.

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i sporta RH.

O svemu je upoznata i krovna evropska organizacija, jer 2021. je bazen preimenovan, a ministarstvo je i tada reagovalo, no ništa se nije promijenilo. Cijela stvar prenesena je i tamošnjem vaterpolskom savezu i klubovima. Siniša Kovačević, predsjednik Primorca pak kaže da to mora riješiti vlada, odnosno država Crna Gora, prenosi vecernji.hr.

Inače, Zoran Gopčević bio je poznati jugoslovenski vaterpolista, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i evropsko srebro i svjetsku bronzu. No tokom devedesetih bio je zapovjednik straže u logoru Morinj.

Gopčević je rođen 1955. godine u Kotoru, preminuo je 2000. a čitavu karijeru branio je boje Primorca.

Zanimljivo, vaterpolo reprezentacije Hrvatske i Crne Gore odmjerit će snage na Olimpijskim igrama, a susret je na programu 28. jula.