Nemaju krevet za njega
0

Iranac koji je najveći problem Zlatnih ljiljana u Parizu mora spavati na podu

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranac Morteza Mehrzadselakjani je drugi najviši čovjek na svijetu s visinom od 246 centimetara, a jedini čovjek viši od njega je Turčin Sultan Kösen, koji je visok 2,51 metara.

Ovaj 36-godišnjak je ključni član iranske reprezentacije u sjedećoj odbojci koja trenutno nastupa na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Zbog svoje visine, Morteza se suočava s pronalaženjem adekvatnog kreveta na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Trener iranske reprezentacije Hadi Rezaeigarkani je otkrio kako Morteza tokom takmičenja u Parizu spava na podu.

"U Tokiju 2020. godine, napravili su mu poseban krevet, ali ovdje, nažalost, nisu. Ležat će na podu, ali njemu to nije bitno jer u glavi ima samo jedan cilj – postati šampion. Nije mu važno gdje će spavati ili da li će imati dovoljno hrane. On je fokusiran na pobjedu", rekao je Rezaeigarkani.

Inače, njemu je kao tinejdžeru dijagnosticirana akromegalija, hormonalni poremećaj koji uzrokuje ubrzan rast ekstremiteta i lica.

U mladosti je doživio saobraćajnu nesreću gdje je ozbiljno povrijedio desnu nogu koja je prestala da raste pa je sada 15 centimetara kraća od lijeve. Težak je oko 140 kilograma i ima najveće stopalo na svijetu, dužine 39 centimetara.

U prošlosti je zbog ovih problema pao u duboku depresiju, a svoj izlaz je pronašao u sportu gdje je prepoznat kao izuzetni talenat.

Od njega je trener napravio jednog od najboljih paraolimpijaca u historiji ekipnih sportova gdje je reprezentacija Irana osvojila zlato na paraolimpijskim igrama sedam puta na devet takmičenja.

Nakon debija 2016. godine ima priliku da osvoji treće zlatno odličje, a jedna od najvećih prepreka na tom putu će biti reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Dodajmo da je Mehrzadselakjani najviši sportista koji se ikada takmičio na paraolimpijskim igrama.