Loptu zamijenio biciklom
0

Nekada velika nogometna nada promijenila sport, a sada je s dva zlata na OI ušao u historiju

N. M.
Remco prije sedam godina bio talentovan nogometaš, danas jedan od najboljih biciklista (Foto: X.com)
Remco prije sedam godina bio talentovan nogometaš, danas jedan od najboljih biciklista (Foto: X.com)
Olimpijske igre u Parizu ove godine ponudile su brojne čudesne sportske priče, a u jednoj od njih glavnu ulogu igra i fenomenalni belgijski biciklist Remco Evenepoel.
Evenepoel je u Parizu osvojio dva zlata jer je bio najbolji i u cestovnoj utrci i utrci na hronometar, a tako je postao prvi muški biciklist sa takvim podvigom u historiji.

Remco je i na nedavno okončanom Tour de Franceu zablistao i osvojio treće mjesto iza Tadeja Pogačara i Jonasa Vingegaarda, a riječ je sportisti kojem su tek 24 godine i iza sebe već ima i karijeru u drugom sportu. I to ne bilo kakvom, već u nogometu.

Naime, Evenepoel je prije sedam godina važio za veliku nadu belgijskog nogometa, a za kakav je potencijal važio dovoljno govori činjenica da je bio kapiten pionirske reprezentacije Belgije, jedne od najboljih na Starom kontinentu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Još od svoje pete godine Remco je bio član omladinske škole Anderlechta, slavnog belgijskog kluba, sa 11 godina prelazi u nizozemski PSV iz Eindhovena, gdje je bio saigrač s Codyjem Gakpom, a tri ljeta kasnije vraća se u Anderlecht.

Nogometnu karijeru mu je ugrozila povreda koljena, koju je doživio sa 16 godina, zbog čega je na kraju i odustao od ovog sporta i posvetio se biciklizmu, kojim se bavio i njegov otac Parick Evenepoel.

"Kada je bio na terenu, mogli ste odmah vidjeti da ekipa izgleda daleko bolje u igri. To nije bilo toliko zbog njegovog talenta - on je bio talentovan, ali bilo je boljih momaka - već zbog energije koju je donio na teren, njegovog glasa, njegovog liderstva. Ekipa je imala više samopouzdanja kad je on bio tu", rekao je ranije o Remcu njegov bivši saigrač iz omladinskih selekcija Belgije Zorhan Bassong, koji danas nastupa za ekipu Montreala u američkom MLS-u.

Evenepoel je bio dobar na lopti, posjedovao je dobru lijevu nogu i često je izvodio slobodne udarce i prekide. Bio je kapiten gdje god je igrao zbog svojih liderskih osobina.

O njemu je za Cycling Week govorio i Stephane Stassin, trener u omladinskim selekcijama Anderlechta.

"Postoje mnoge vrste kapitena. Možeš biti kapiten na terenu, kapiten u svlačionici, a u starijim uzrastima si i trenerova desna ruka. Ali to nije lako s mladim ekipama jer postoje razlike u godinama, a oni su tako mladi. Remco je, međutim, bio iznimka. On je zapravo bio desna ruka treneru i razgovarao je sa saigračima. Kad bih ga zamolio da nešto napravi, ponekad bi rekao da je već razgovarao sa suigračima i dogovorio što treba. Stvarno je imao liderske kvalitete na terenu i izvan njega", prisjetio se Stassin.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Remco je igrao na pozicijama lijevog beka i defanzivnog veznog nogometaša, a samo pet godina poslije okončanja nogometne karijere osvojio je kultnu utrku Vuelta u Španiji.

Na aktuelne Olimpijske igre otišao je odmah nakon osvajanja trećeg mjesta na Tour de Franceu. U subotu je uzeo zlatnu medalju u hronometru, iako je manje od 4 kilometra imao problem s biciklom pa ga je morao promijeniti.

"Bio je to prilično stresan trenutak", rekao je nakon završene utrke i osvajanja zlata.

"Kilometar prije, trkaći motocikl je bio uz mene i pokazao mi da imam 25 sekundi prednosti. Na kraju, uz zamjenski bicikl i guranje mehaničara, drama je kratko trajala i s njim sam bez problema stigao do cilja", dodao je Remco.

U vožnji na hronometar Remco je slavio s vremenom 36:12.16, što je za skoro 15 sekundi bilo bolje od Italijana Filippa Gannea i 25 sekundi od svog sunarodnjaka Wouta van Aerta.

Dan ranije je Evenepoel pobijedio i u cestovnoj utrci voženoj u dužini od čak 273 kilometara.

Remco je na kraju kroz cilj prošao s vremenom od 6 sati, 19 minuta i 34 sekunde i osvojio zlato. Srebro i bronza su pripali Francuzima Valentinu Madouasu i Christopheu Laporteu koji su za Evenepoelom zaostali minutu i 11, odnosno minutu i 16 sekundi.