Svaka čast!
58

Podvig kakav nije viđen: Britanka u sedmom mjesecu trudnoće osvojila olimpijsku medalju, beba sve "osjetila"

D. P.
Grinham nakon pobjedničkog nastupa (Foto: Twitter)
Grinham nakon pobjedničkog nastupa (Foto: Twitter)
Britanka Jodie Grinham postala je prva trudna sportistkinja u historiji koja je osvojila paraolimpijsku medalju, a učinila je to osvojivši bronzu u Parizu.

Ova 31-godišnja streličarka pobijedila je svoju sunarodnjakinju Phoebe Paterson Pine u duelu za bronzanu medalju. Učinila je to dramatičnim preokretom jer je u posljednjem endu zaostajala za dva boda, ali je na kraju izvukla devetku i dvije desetke što je bilo dovoljno za bronzu.

Jodie je postala miljenica fanova jer je do podviga stigla u sedmom mjesecu trudnoće. Službeni kanal Paraolimpijskih igara je također pozdravio njen uspjeh, a ona je postala prva trudna sportašica koja se našla na postolju.

"Htjela sam svima pokazati da nisam ovdje kako bih se takmičila trudna. Došla sam da osvajam medalje", navela je Britanka.

Kaže da je medijsku pažnju iskoristila kao inspiraciju, te da je htjela pokazati kako je sve moguće. Naravno, nije joj bilo lako i otkrila je kako se beba ponašala tokom nastupa.

"Definitivno sam plakala više nego prije, a i beba se ritala sve vrijeme, kao da je osjetila gdje se nalazimo", dodala je Grinham.

Jodie se nada da će doprijeti do drugih žena i inspirisati ih. Uprkos hendikepu ruke, može se uspješno takmičiti i uživati u majčinstvu. Prethodno je prije dvije godine dobila sina i uspješno se vratila streličarstvu.

Podsjetimo, prije mjesec dana sličnu priču imali smo i na Olimpijskim igrama u Parizu kada je Egipćanka Nada Hafez nastupila u sedmom mjesecu trudnoće na takmičenju u mačevanju, a tu je prešla prvu prepreku, da bi ispala u narednoj fazi.