Uoči ceremonije
142

Safet Alibašić će nositi zastavu BiH na otvorenju Paraolimpijskih igara u Parizu

N. K.
Safet Alibašić
Safet Alibašić
Na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu, večeras će zastavu Bosne i Hercegovine nositi član reprezentacije sjedeće odbojke Safet Alibašić.
Alibašić je rođen je 21. decembra 1982. godine u Tuzli. Na trećem izdanju Evropskog prvenstva održanom 2024. godine u Poreču je s OK Fantomi iz Sarajeva osvojio treću uzastopnu titulu, a istovremeno je proglašen MVP Evropskog prvenstva. Također je proglašen za MVP-a Evropskog prvenstva i 2023. godine, kada je njegov tim trijumfovao u Dresdenu.

Prošle godine, Alibašić je osvojio zlatnu medalju na Euro kupu u Italiji i Premijer ligi BiH sa svojim klubom. Također, s reprezentacijom BiH osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu održanom 2023. godine i ispunio normu za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine. Pored zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2023. godine, iste godine okitio se i titulom za najboljeg igrača smotre najboljih ekipa Starog kontinenta.

Proglašen je za najboljeg sportistu za 2013. godinu u kategoriji invalidskih sportova u Sarajevu. Ovo priznanje je stekao nakon što je s reprezentacijom BiH osvojio osmu uzastopnu titulu prvaka Evrope u sjedećoj odbojci.

Alibašić je svoju sportsku karijeru započeo davne 1997. godine u Lukavcu u istoimenom klubu. U svojoj karijeri je osvojio brojne medalje, uključujući dvije paraolimpijske zlatne medalje i više svjetskih i evropskih titula.

Podsjetimo, na Paraolimpijskim igrama učestvuje 4.400 sportista i 182 delegacije, a Bosnu i Hercegovinu predstavlja 14 sportista koji će se takmičiti u tri discipline: sjedećoj odbojci, paraplivanju i parastrijeljaštvu.

Paraolimpijske igre traju do 8. septembra.