Takmičenje u Beogradu
107

Sarajlija Erdin Hastor zauzeo 22. mjesto na prvoj Ironman 70.3 utrci u Srbiji

N. M.
Foto: ironman.com
Foto: ironman.com
Danas je u Beogradu održana prva Ironman 70.3 utrka u Srbiji. U utrci je učestvovalo približno 1.000 takmičara iz cijelog svijeta, uključujući i veliki broj takmičara iz Bosne i Hercegovine.

Uslovi na utrci danas su bili extremni i nakon velikih toplota prethodnih mjeseci ovu utrku su na iznenađenje svih obilježile izuzetno niske temperature za ovo doba godine.

Na samom startu utrke u 7 sati ujutro je bilo 7 stepeni, sa vjetrom od tridesetak kilometara na sat i neprestanim pljuskovima. Sve to skupa je uveliko otežalo takmičenje učesnicima.

Plivalo se u Savskom jezeru na Adi Ciganliji, a 90 kilometara biciklistička ruta se odvijala na auto putu i preko mosta na Adi te su se trčala 2 kruga obalom rijeke ispod Beogradskih mostova.

U sklopu priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu, učešće je uzeo i Sarajlija Erdin Hastor, koji je sa vremenom od 4:35:13 bio ukupno 22., a u svojoj starosnoj grupi je zauzeo visoko 4. mjesto.

Podsjećamo da je krajem prosle godine Hastor oborio drzavni rekord Ironman 70.3 u Beleku u Turskoj i time zaradio plasman na Svjetsko prvenstvo na Novom Zelandu 15. decembra ove godine.

Hastor će ujedno biti i prvi predstavnik BiH na ovom takmičenju.

Valja istaći da je najbrži iz BiH danas bio Dragoslav Jotanović, koji je završio na trećem mjestu u svojoj age grupi (04:34:27), i to je prvo postolje za muškarce na jednoj Ironman 70.3 utrci za takmičara iz BiH.

Između ostalih, od bh. takmičara su učešće u današnjem Ironman triatlonu u Beogradu uzeli Edin Kolašinac, Berin Alagić, Benjamin Godinjak, Adem Balić, Mugdim Salan, Tomislav Cvitanušić, Admir Jahić, Damir Sejdin, Davor Okanović, Haris Memišević, Miloš Vejnović, Aleksandar Novaković, Amur Bašić, Dragoslav Jotanović, Goran Vukadinović, Zoran Tešanović, Savo Kovačević i Damjan Prerad.