Prvi put se oglasio
74

Silovatelj djevojčice zaplakao nakon nastupa na OI u Parizu: Ostavite moju porodicu na miru

H. H.
Steven van de Velde (Foto: Twitter)
Steven van de Velde (Foto: Twitter)
Nizozemski odbojkaš na pijesku Steven van de Velde (29), u prošlosti osuđen za silovanje maloljetnice 2016. godine, izviždan je na olimpijskom turniru u Parizu, a nakon svega prekinuo je šutnju i uz suze je govorio o nastupu na OI.

Van de Velde je osuđen na četiri godine zatvora nakon priznanja da je silovao 12-godišnju djevojčicu, a nakon što je odslužio dio kazne u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj vratio se odbojci 2017. godine te je bio izabran za Olimpijske igre.

Međutim, kad god se pojavio na terenu u Parizu, publika mu je zviždala, što i nije iznenađenje jer je njegova prisutnost na Igrama izazvala negodovanje brojnih udruženja koje brane prava žena i bore se protiv nasilja u sportu.

Osramoćeni sportista je otkrio da je razmišljao da preskoči ovogodišnje Olimpijske igre, te je tom prilikom napao medije zbog izvještavanja o njegovom slučaju.

"Definitivno sam razmišljao o tome da ne idem u Pariz. Učinio sam nešto pogrešno, prije deset godina i moram to prihvatiti. Ali povrijeđivati ljude koji su oko mene, bilo da je u pitanju moj saigrač Matthew, moja supruga, moje dijete, jednostavno je previše. To je definitivno trenutak kada sam pomislio, da li je ovo vrijedno toga?. Ostavite moju porodicu na miru", kazao je kroz suze Van de Velde.

Za razliku od većine sportista, Van de Velde nije spavao u olimpijskom selu, već je imao zasebnu hotelsku sobu. Pratili su ga i tri tjelohranitelja, a inače Nizozemci su na kraju izgubili 2:1 od italijanskog para Ranghieri/Carambula i ostali su bez prilike da se bore za medalju.