Osigurali medalju
1.8k

Sjajni odbojkaši BiH furiozno savladali Njemačku za finale Paraolimpijskih igara

N. M.
Zlatni ljiljani su na korak od zlatne medalje
Zlatni ljiljani su na korak od zlatne medalje
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci plasirala se u finale Paraolimpijskih igara u Parizu, pošto je danas u polufinalnom meču furiozno savladala selekciju Njemačke sa 3:0.

Meč je trajao sat i 17 minuta, a reprezentacija BiH je osigurala svoju 28. medalju na velikim takmičenjima, pošto sada u Parizu u najgorem slučaju može biti srebrena.

Naišli su Zlatni ljiljani na jako dobar otpor Nijemaca u prvom setu, gdje smo vidjeli potpuno ravnopravnu borbu dva tima, a na kraju je BiH stigla do vodstva rezultatom 25:23.

Zaprijetili su Nijemci bili u finišu seta serijom 4-0, ali zaustavio ju je selektor Ifet Mahmutović time-outom, nakon kojeg naši odbojkaši privode set kraju. Potom je uslijedio lakši dio posla.

Nevjerovatnu dominaciju bh. odbojkaša vidjeli smo u drugom setu, koji su okončali za nestvarnih 16 minuta, a slavili su rezultatom 25:6. Nijemci su bili potpuno nemoćni.

Sjajnom serijom od 3:0 otvorila je BiH treći set, ali ubrzo su se probudili Nijemci i došli u rezultatski egal (6:6).Bila je BiH nakon toga konstantno u prednosti, a onda je uslijedila jedna serija Nijemaca od 5-0 za poravnanje 20:20 i dramu u finišu seta.

Propustili su odbojkaši BiH četiri meč-lopte, ali na kraju slave 31:29 za konačni trijumf. Najbolji je danas u timu BiH bio Mirzet Duran sa 17 osvojenih poena, za njih 13 zasluge idu Safetu Alibašiću, dok je 10 poena osvojio Ermin Jusufović.

U finalu paraolimpijskog turnira će Bosna i Hercegovina igrati protiv boljeg iz duela Irana i Egipta, koji je na rasporedu od 14 sati.

Treba reći da su već sada odbojkaši BiH ostvarili bolji rezultat u odnosu na Paraolimpijske igre u Tokiju prije tri godine, kada su osvojili bronzanu medalju, odnosno treće mjesto.

Rezultat:

BiH - Njemačka 3:0 (25:23, 25:6, 31:29)