Revolucija u sportu
93

Transrodna žena se plasirala na SP u pikadu za muškarce, bijesne protivnice traže reakciju

N. K.
Noa-Lynn van Leuven (Foto: Instagram)
Noa-Lynn van Leuven (Foto: Instagram)
Nizozemka Noa-Lynn van Leuven (28) se plasirala na PDC-ovo Svjetsko prvenstvo u pikadu nakon kvalifikacija koje su održane proteklog vikenda te je tako ispisala historiju ovog sporta.

Naime, Noa je u finalu kvalifikacija pobijedila prvu igračicu svijeta Beau Greaves, ali o njoj se počelo pričati u negativnom kontekstu jer je nekada bila muškarac.

Ženski pikado kao sport bori za sve veću prepoznatljivost pored muških kolega, ali unutar tih krugova vladalo je nezadovoljstvo time što Van Leuven ima pravo nastupati u ženskoj konkurenciji.

PDC je čak prijetio da će disciplinski kazniti sve one igračice koje ne budu htjele igrati protiv transrodne žene van Leuven.

Deta Hedman je jedna od njih jer je dvaput odbila igrati protiv transrodnih igračica, a tražila je i da se Van Leuven i ostale transrodne žene izbace iz svih ženskih takmičenja.

Inače, Van Leuven je uvjerljivo pobijedila Greaves s prosjekom od 109.64 na kvalifikacijama u Leicesteru te je tako popunila jedno od dva mjesta koja pripadaju ženskim igračicama na prvenstvu.

Transrodna žena se nikada prije nije takmičila na Svjetskom prvenstvu koje će se po tradiciji održati od 15. decembra do 3. januara u Alexandra Palaceu u Londonu.

Van Leuven je spol promijenila 2021. godine, a godinu poslije se pridružila ženskom takmičenju.