Igrač Sporting Horte
3

Goraždanin Haris Pleh nakon sjajne rukometne sezone produžio ugovor u Portugalu

E. A.
Haris Pleh (Foto: Klix.ba)
Haris Pleh (Foto: Klix.ba)
Bivši golman MRK Goražde Haris Pleh koji već godinu dana nastupa za portugalski Sporting club Horta sa ovim je klubom potpisao novi ugovor na dvije godine.

Saradnja je nastavljena nakon odlične sezone i sjajnog učinka ovog 24-godišnjeg bh rukometaša.

"I naredne dvije sezone nosim dres Sporting Horta. Klub je to ozvaničio prije dva dana, a ugovor smo potpisali još prije mjesec dana. Sezona je bila odlična za mene i cijelu ekipu, ciljevi su ostvareni, a to je opstanak u ligi koji nije ni dolazio u pitanje kako je sezona odmicala", kaže Pleh.

Dodaje da je u Portugalu odlično prihvaćen od prvog dana.

"Tada su me najavili kao veliko pojačanje u borbi za opstanak. Uslijedila je odmah gostujuća velika pobjeda pomalo i neočekivana gdje sam odigrao fantastično i tako je teklo kroz sezonu. Plus odigrane utakmice s velikim klubovima poput Porta Sportinga i Benfice su samo bile vjetar u leđa i velika motivacija. Imao sam primamljive ponude iz Španije, Francuske,ali i drugih klubova u Portugalu, međutim odlučio sam nastaviti u ovom klubu, a ponude su samo dokaz mog rada i zalaganja prošle sezone. Na Horti se osjećam odlično i sretno, svi smo kao jedna velika porodica i naši navijači su fantastični, učinili su sve da me zadrže i nije se bilo teško u takvoj atmosferi dogovoriti", kaže Pleh.

Zaigrati u najboljim ligama svijeta san je većine sportista, a Pleh ističe kako mu je dalje napredovanje prioritet.

"Potrebno mi je što više utakmica, a ovdje to imam. San je svakako zaigrati u najboljim ligama svijeta i kad dođe do tog želim maksimalno biti spreman i zreo za takve izazove", kaže Haris.

Žali zbog situacije u bh rukometu koja nije bajna.

"Vjerujem da ljudi u savezu imaju najbolje namjere i da će bolja vremena doći. Važan mi je rukomet u Goraždu, grad rukometa prije svega. Klub mi je puno dao iako sam davno otišao. Ali svejedno, mnogo volim klub i momke koji se bore svim silama za grb i grad. Ali mislim da nedostaje podrška s viših nivoa. Raja je navikla na rukometne spektakle kada su u našoj dvorani "padali" veliki Borac, Izviđač, Sarajevska Bosna, a klub se danas na sve načine bori za opstanak u ligi. U Portugalu se recimo proglasio šampion Porto jer je bio prvi, liga se proširila, niko nije ispao i tako su skoro svi uradili. Nadam se da ćemo i mi. Sve drugo nije fer, pa bih apelovao na sve ljude da pomognu klubu s takvom tradicijom jer Goražde zaslužuje biti na vrhu. A momcima koji nose dres kluba svaka čast jer odricanja koja oni daju za svaku su pohvalu i divljenje i ovim putem im čestitam na svemu uz nadu da ću ih i sljedeće sezone pratiti u društvu najboljih jer tu im je i mjesto", kaže Haris Pleh.