Poznat i datum žrijeba
333

Kada i gdje se igra Evropsko prvenstvo na koje su se plasirali rukometaši BiH

N. K.
Rukometaši BiH oduševili pobjedom u Crnoj Gori (Foto: RS BiH)
Rukometaši BiH oduševili pobjedom u Crnoj Gori (Foto: RS BiH)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se velikom pobjedom u Crnoj Gori plasirala na Evropsko prvenstvo u rukometu koje će se od 10. do 28. januara naredne godine održati u Njemačkoj.
Bit će to ukupno 16 evropsko prvenstvo u historiji, a treće na kojem će nastupati čak 24 selekcije.

Prvenstvo će se igrati u šest gradova, a to su Düsseldorf, Keln, Berlin, Hamburg, Mannheim i Minhen. Posebno je zanimljiv nogometni stadion Merkur Spiel-Arena u Düsseldorfu koja prima 50.000 gledatelja, a gdje će se također igrati rukometna utakmica.

Nema sumnje da će naša selekcija na ovim utakmicama imati ogromnu podršku navijača koji će davati krila izabranicima Irfana Smajlagića kako bi ostvarili što bolji rezultat.

Njemačka je bila ujedno prva selekcija koja se plasirala na turnir, a brzo su joj se pridružile reprezentacije Španije, Švedske i Danske koje su bile na prva tri mjesta na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Preostalih 20 mjesta su popunile po dvije najbolje drugoplasirane selekcije iz osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane, a to su: Bosna i Hercegovina, Austrija, Francuska, Mađarska, Portugal, Slovenija, Hrvatska, Norveška, Srbija, Češka, Island, Švicarska, Rumunija, Nizozemska, Poljska, Sjeverne Makedonija, Crna Gora, Grčka, Farski Otoci i Italija.

Izvlačenje grupa za Evropsko prvenstvo bit će upriličeno 10. maja u Düsseldorfu.