Skandal
60

Nečuven propust u bh. rukometu: Gol pripisan pogrešnom timu, Vogošći tražili gotovinu za žalbu

N. M.
Foto: RK Vogošća
Foto: RK Vogošća
Nečuven skandal potresao je domaći rukomet na startu nove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine, a sve se odigralo na utakmici 2. kola između Krivaje i Vogošće u Zavidovićima.

Utakmica je odigrana 22. septembra, Krivaja je slavila 31:29, a Vogošća se sada oglasila zvaničnim saopćenjem u kojem je iznijela detalje velikog skandala.

Naime, dvanaest minuta prije kraja utakmice je zapisnički stol jedan gol Vogošće upisao i Krivaji, pa je umjesto 22:21 bilo 23:21. Uslijedio je prekid koji je trajao 12 minuta zbog protesta iz redova Vogošće, ali oni su bezuspješno pokušali uvjeriti sudije da je napravljeno žestoko kršenje pravila.

Iz RK Vogošća su otkrili i da im je prilikom upita o mogućoj žalbi, rečeno da novac za žalbu mogu uplatiti u gotovini, što skandal čini dodatno većim.

U nastavku prenosimo dio saopćenja RK Vogošća.

"Ovakvo flagrantno kršenje pravila, gdje su se zvaničnici oslonili na ručno vođenje netačnog rezultata, ne samo da je ponižavajuće za naš klub, već baca ozbiljnu sumnju na nepristranost i kompetentnost službenih lica.

Nepravilnosti ne prestaju tu. Od našeg kluba je traženo da uplati žalbu u gotovini – čin koji je u potpunoj suprotnosti sa članom 85. Propozicija takmičenja Rukometnog saveza BiH. Ovaj neprihvatljivi zahtjev je dodatno pogoršao situaciju, jer smo primorani da svjedočimo očitom pokušaju manipulacije pravnim procesom, dok se ključna pitanja poput ove novčane ucjene nisu ni spomenula u konačnoj odluci voditelja takmičenja.

Odluka voditelja takmičenja, da se ova utakmica registruje sa rezultatom 31:29 u korist RK Krivaja, uprkos dokazanim greškama i disciplinskim postupcima protiv sudija i delegata, predstavlja otvoreni napad na principe fer igre i sportsku pravdu. Pored toga što je i zvanično potvrđeno u biltenu i kroz disciplinski postupak da je učinjena greška, naš klub je ponovo dobio negativan odgovor na žalbu. Ova odluka je sramotna i pokazuje potpunu nesposobnost, ali i volju odgovornih da se postave iznad pravila.

Želimo napomenuti da za ovaj propust nije kriva ekipa RK Krivaja. Dodatno, obavještavamo javnost da je nakon odluke komesara takmičenja, Zdenka Alpeze, podnesena žalba Takmičarskoj komisiji u sastavu Goran Sušić (Čapljina), Damir Hasanović (Banja Luka) i Nedim Šehić (Zenica)", piše u saopćenju RK Vogošća.

U saopćenju su Vogošćani priložili i odgovor Takmičarske komisije Rukometnog saveza BiH, koja je žalbu RK Vogošća odbila uz suprotno mišljenje Nedima Šehića.

Iz RK Vogošća su priložili i mišljenje Šehića kao trećeg člana komisij, koji je iznio svoje viđenje, a nije se složio s kolegama koje su odbacile tužbu RK Vogošća. Rekao je da bi utakmica trebala biti ponovljena zbog pomenutog propusta.

"Nisam bio obaviješten o održavanju sastanka između članova komisije niti sam bio kontaktiran u vezi s tim. Moram istaći da se ne slažem sa kolegama koji su donijeli odluku da se žalbe odbace.

Terminologija u odluci je neadekvatna, a obrazloženje ne sadrži relevantne informacije o žalbenim razlozima niti propise na osnovu kojih je odluka donesena.

Smatram da je došlo do materijalne povrede igre od strane službenih osoba i da bi ova utakmica trebala biti ponovljena, uzimajući u obzir trenutak u kojem se povreda desila i rezultat utakmice", poručio je Šehić.

Inače, u domaćem rukometnom šampionatu su dosad kompletirana četiri kola, a lider na tabeli je Izviđač s maksimalnih osam bodova. Vogošća je treća sa pet bodova, dok Krivaja ima bod manje i sedmoplasirana je.