Jedinstven podvig
27

Sebastián Álvarez kombinovao tri sporta: Skočio iz helikoptera, letio padobranom pa surfao na najdužem valu

D. B.
Čileanski letač u wingsuit odijelu Sebastián Álvarez ušao je u historiju svojom uspješnom tranzicijom iz BASE skoka na skyidiving swooping i let s padobranom, a potom na surfanje najdužim umjetnim valom na svijetu. Ovaj podvig je ostvario u najvećem umjetnom surf parku na svijetu pod nazivom Surf Abu Dhabi.

Álvarez je prilikom skoka iz Bell helikoptera s visine od 3.657 metara iznad ostrva Hudayriyat na nogama imao pričvršćenu modificiranu dasku za surfanje. Tokom "surfanja" u zraku, preciznije skydiving swoopinga i leta prema dolje, aktivirao je svoj padobran kako bi se sigurno spustio i potom poravnao s valom, da bi u konačnici odbacio padobran prilikom slijetanja na val visine 2,3 metra i nastavio surfati. Riječ je o umjetnom valu koji je stvoren pomoću najnaprednije tehnologije za umjetne valove na svijetu.

Nevjerovatni Álvarez je ideju za ovaj podvig dobio jer je kao dijete gledao ptice kako lebde iznad valova, a to ga je fasciniralo.

"Sjećam se kako sam kao dijete gledao pelikane kako lebde iznad valova i razmišljao o tome kako nježno lete i približavaju se okeanu", rekao je Čileanac te dodao da ga je ova vizija inspirisala da spoji BASE skokove, skydiving swooping i surfanje u jedno iskustvo.

Da bi ostvario svoju ambicioznu viziju, Sebastiánu i njegovom timu je bila potrebna lokacija koja nudi neuporedivu preciznosti i kontrolu nad tajmingom i pozicioniranjem vala, a to su bili ključni elementi za uspjeh projekta. Oni su odabrali park Surf Abu Dhabi, vrhunsko postrojenje dizajnirano u saradnji s 11-strukim šampionom Svjetske surf lige, legendarnim američkim surferom Kellyjem Slaterom.

Napredni sistem valova je omogućio Álvarezu da pažljivo sinhronizuje svoju brzinu i visinu s trenutkom formiranja vala. Precizan tajming i pozicioniranje vala omogućila je vještačka postavka, a to je bilo ključno za nesmetan prelazak iz faze leta na surfanje. Ovakav nivo kontrole je nemoguć u prirodnom okruženju, odnosno u slučaju okeanskih valova zbog njihove nepredvidivosti. Nudeći najduži umjetni val na svijetu, park Surf Abu Dhabi je pružio optimalne uvjete čileanskom genijalcu da ostvari svoj dugogodišnji san i pomjeri granice mogućeg.

Pripreme su trajale dvije godine, a Álvarez se potpuno posvetio usavršavanju svake discipline. Ovaj multidisciplinarni pristup je zahtijevao fizičku snagu i inovativno rješavanje problema, kako bi mogao prilagoditi opremu i tehnike. Intenzivno je trenirao skydiving swooping te je usavršavao svoje vještine pilotiranja kako bi precizno realizovao planirani podvig.

Kombinovanje tri sporta je predstavljalo ogroman izazov za njega.

"Osjećao sam se kao da ulazim u nepoznato, kao da radim nešto što dosad niko nije pokušao uraditi", prisjetio se on.

Sve je moralo biti savršeno, od tajminga, izvrsne kontrole do sposobnosti prilagođavanja uslovima u zraku koji su se mijenjali.

"Bilo je nevjerovatno ostvariti ovaj san. Ovo je kulminacija višegodišnjeg napornog rada i želje za uspjehom. Želio sam rekreirati osjećaj lebdenja ptica iznad valova, a zahvaljujući savršenom okruženju u parku Surf Abu Dhabi, to sam i ostvario. Zaista je posebno realizovati ovaj projekt ovdje u Abu Dhabiju. Ovu tehnologiju smatram jednom od najimpresivnijih stvari koje su napravili ljudi. Ovo je savršeni val", zaključio je nevjerovatni Čileanac.

Álvarez je ovim podvigom postavio nove standarde te je istakao mogućnosti u sportu. Njegova uspješna integracija više disciplina pokazuje kako sportisti mogu pomicati granice i istraživati nepoznato, a time također inspirisati druge da budu inovativni.