Klimatske promjene
9

Skijaški centri i zimski sportovi suočavaju se s egzistencijalnom prijetnjom

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Skijaški centri širom svijeta suočavaju se s egzistencijalnom prijetnjom zbog klimatskih promjena, upozoreno je iz Međunarodne skijaške federacije, piše list The Indipendent.

Prošle sezone 26 utrka Svjetskog kupa otkazano je zbog loših vremenskih uslova, saopšteno je iz Međunarodne skijaške i snoubord federacije (FIS), ukazujući na neizvjesnu budućnost zimskih sportova.

Ova organizacija sada je udružila snage sa Svjetskom meteorološkom organizacijom kako bi našli rješenje.

"Klimatske promjene su jednostavno rečeno egzistencijalna prijetnja skijanju i snoubordingu", rekao je predsjednik FIS-a Johan Eliasch, dodajući da je klimatska kriza mnogo veća od FIS-a ili uopšte sporta.

On je dodao da je ovo prekretnica za čovječanstvo.

Saradnja je dogovorena zbog sve rjeđih snježnih padavina i toplijih zima, a mnogi se oslanjaju na vještački snijeg.

Rastuća temperatura skraćuje skijašku sezonu, snijeg se može naći samo ne većim visinama, a skijališta ne mogu da održavaju staze.

"Ovo je mnogo više od poremećenog zimovanja ili odmora, dugoročne posljedice po planinske eko-sisteme i ekonomije bit će ogromne", rekla je šef Svjetske meteorološke organizacije Celeste Saulo.

Ovo je prvi put da su Svjetska meteorološka organizacija i jedna međunarodna sportska federacija udružile snage.

Sljedećeg mjeseca skijaška federacija bit će domaćin globalnog događaja koji će okupiti nacionalne skijaške saveze, menadžere i organizatore događaja, kako bi razgovarali o strategijama za prilagođavanje uslovima koji se brzo mijenjaju.

Skijaška federacija ranije je saopštila da se zimski sportovi i turizam suočavaju s mračnom budućnošću zbog klimatskih promjena.

Švicarska je već bila svjedok velikih efekata jer su njeni alpski glečeri izgubili oko 60 posto svoje zapremine od 1850. godine.

MeteoSwiss, švicarska nacionalna meteorološka služba, objavila je da su se snježne padavine prepolovile na visinama ispod 800 metara od 1970. godine, a da se temperatura od nula stepeni sada bilježi na većim nadmorskim visinama svake godine.

Prema studiji francuskih i austrijskih naučnika iz prošle godine, više od polovine evropskih skijališta je u "veoma velikom riziku" od nedovoljne količine snijega ako globalna temperatura poraste za dva stepena.