Posljednji pozdrav
150

Skokom uz baklje sa Starog mosta odata počast osnivaču Red Bulla Dietrichu Mateschitzu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Osvjetljavanjem Starog mosta i skokom uz baklje s luka UNESCO-ovog spomenika u ledenu Neretvu mostarski skakači su se oprostili od osnivača Red Bulla Dietrich Mateschitza koji je preminuo u 79. godini i ostat će zapamćen po investicijama u profesionalne sportove.
Predsjednik kluba skakača u vodu Mostaru Lorens Listo kaže kako je ovo način na koji su mostarski skakači izrazili poštovanje prema osnivaču Red Bulla, koji je dugogodišnji sportski prijatelj Mostara i mostarskih skakača.

"Red Bull dugo godinama ulaže u mostarske skakače i pomogao nam je da napravimo savremenu skakaonicu Duradžik u blizini Starog mosta koja je od neprocjenjivog značaja za treninge mladih skakača i njihove pripreme za skokove sa Starog mosta, kao i za očuvanje naše tradicije", kazao je Listo za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjeća i da se je Stari most u Mostaru već sedam godina bio jedna od stanica Svjetskog prvenstva u ekstremnim skokovima Red Bull Cliff Divinga, koji su Mostar i Bosnu i Hercegovinu promovirali na najljepši način širom svijeta kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija i doveli brojne turiste u našu zemlju.

"Red Bull je naš veliki sportski prijatelj i mi smo odlučili da skokom uz baklje sa Starog mosta u Neretvu i osvjetljavanjem UNESCO-ovog spomenika bojama Red Bulla odamo počast Dietrichu Mateschitzu, na naš tradicionalni način se s njim oprostimo", pojasnio je Listo za Klix.ba.

Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz je bio suosnivač austrijske firme za energetska pića Red Bull, koji je kasnije postao veliki investitor u profesionalni sport.

Austrijanac iz Štajerske 1987. godine osnovao je firmu za proizvodnju energetskih pića Red Bull i pomogao joj da izraste u lidera na svjetskom tržištu. Kako je firma rasla, Mateschitzova marketinška strategija se promijenila, a Red Bull je počeo snažno ulagati u sportske događaje.

Njegova vjerojatno najpoznatija pojedinačna investicija bila je kupnja tadašnjeg Jaguarovog tima Formule 1 2004. godine.

Do 2010. godine Mateschitz je transformirao Red Bull Racing iz prosječne ekipe u momčad koja osvaja prvenstvo, s mladim Nijemcem Sebastianom Vettelom za volanom. Ukupno su vozači Red Bull Racinga osvojili šest naslova svjetskih prvaka - četiri sa Sebastianom Vettelom, dva s Maxom Verstappenom.

Red Bull je također ulagao velika sredstva u druge ekstremne sportove, od kojih su mnogi bili trkaći, uključujući sve od kaskaderskih aviona do motocikala i bicikala.

Kasnije se tvrtka počela širiti te je ušla i u svijet nogometa te osnovala neke od najpoznatijih nogometnih klubova kao što su Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls i drugi.

Mateschitz je u trenutku smrti bio vlasnik 49 posto Red Bulla, a njegovo bogatstvo se procjenjivalo na oko 20.2 milijarde dolara te je prema Forbesu bio 71. najbogatija osoba na svijetu.