Užasnuta masakrom
94

Srbijanska streljačica: Sada mi je jasno zašto je majka krila dijelove tatinog pištolja

N. K.
Ivana Anđušić Maksimović (Foto: Instagram)
Ivana Anđušić Maksimović (Foto: Instagram)
Srbijanska olimpijska streljačica Ivana Maksimović Anđušić oglasila se na Instagramu nakon užasnog masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu te objasnila šta joj trenutno prolazi kroz glavu.
Također, otkrila je kako se prema vatrenom oružju odnosilo u njenom domu.

"Mučni dani, mučni treninzi... Zemlja se okreće, život se nastavlja, ali svaki metak koji opalim stvara mučninu u stomaku. Zašto je dijete od 13 godina vježbalo na vatrenom oružju? Zašto je dijete imalo pristup tatinom pištolju? Uvijek sam mislila da moja mama griješi što krije dijelove tatinog pištolja po stanu, još na različitim mjestima, da niko ne zna gdje jer šta ako uđe provalnik, a ti se ne možeš odbraniti? Vatreno oružje nije za djecu, nije igra! Streljaštvom se djeca počinju baviti u tom periodu, ali isključivo u streljanama, gdje se gađa zračnim oružjem i uvijek uz nadzor trenera i prikladnu obuku", napisala je Ivana.

Inače, ova steljačica je osvojila 100. medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je bila srebrna u trostavu.

"Iako bih voljela da moja djeca upoznaju streljaštvo, možda da se i bave njim, za sve postoji vrijeme i mjesto i oružje prikladno godinama. Čak i ako dijete pokazuje sklonost ka ovom sportu, a nema dovoljno godina... Tu su puške na gumene metke, puške na lasere i tako dalje. Djeca su naše ogledalo, djeca stiču hobije gledajući nas ili ono što im ponudimo. To neka nam je uvijek na pameti, kao i da je odgoj i sigurnost djece u našim rukama", dodala je.

Podsjetimo, u Srbiji su od danas do nedjelje na snazi dani žalosti.