Svjetski dan karbonare: Jelo koje "izluđuje" sportiste poput Federera, Tottija, Buffona...
Pasta karbonara je italijansko jelo od tjestenine i smatra se gotovo nezaobilaznom u rimskoj kuhinji. Priprema se na jednostavan način, veoma je hranljiva i prilično jakog ukusa, a jedan je od izuzetaka jela s tjesteninom koje u prehrani koriste i sportisti i to u raznim prilikama.
Mnogi veliki sportski asovi ne kriju strast prema ovom italijanskom specijalitetu, te su na društvenim mrežema obilježili Svjetski dan karbonare.
Poznate su i brojne sportske priče vezane za njih, prije svega kod sportista koji su tokom boravka u Italiji osjetili čari karbonare.
Ostali ljubitelji karbonare su Roger Federer, Francesco Totti, Daniele De Rossi, Gigi Buffon, Federica Pellegrini, Max Biaggi, Ivan Zaytsev ili Antonio Cassano koji uživaju u samostalnom pravljenju ove poslastice.
Zanimljivo je da je ovom jelu posvećen i igrani film "La carbonara" koji je 2000. godine režirao Luigi Magni.