Bez zadrške
0

Đoković: Teniseri su zbog Sinnera frustrirani, pitaju se tretira li ih se na isti način

N. K.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Italijan Jannik Sinner bio je pozitivan na zabranjenu supstancu clostebol tokom Mastersa u Indian Wellsu, a na iznenađenje većine bijesnih fanova, Novak Đoković stao je na stranu mladog tenisera.

"Ovo je primjer zašto smo osnovali PTPA (Udruženje profesionalnih teniskih igrača), koje zastupa igrače. Razgovarali smo o Touru, o tome koliko igrača može živjeti od tenisa. Mnogo je tema na kojima se radi u PTPA-u, a još nismo priznati koliko bismo željeli biti, u okviru teniskog ekosistema. Kada je riječ o Jannikovom slučaju, tu se PTPA uvijek zalaže za jasne, standardizovane protokole", rekao je Đoković na konferenciji za medije uoči US Opena.

Pojedini igrači smatraju da Sinner nije trebao izbjeći suspenziju, a Đoković je naveo gdje vidi mjesto za poboljšanje.

"Razumijem frustraciju igrača jer nema konzistentnosti. Koliko razumijem, njegov slučaj je bio riješen kada se objavio, ali prošlo je pet-šest mjeseci otkad mu je to rečeno, a i njegovom timu. Mnogo je problema u sistemu, vidimo nedostatak tih protokola i razumijem osjećaje igrača koji se pitaju tretira li ih se na isti način", rekao je Đoković.

Podsjetimo, Sinneru su naknadno oduzeti i bodovi i finansijska sredstva koja je osvojio na američkom turniru gdje je dogurao do polufinala.

Priznao je krivnju, odnosno nesmotrenost svog fizioterapeuta koji je koristio sprej protiv bolova sa zabranjenim steroidom, a Italijan je izbjegao suspenziju jer mu je u organizmu pronađen vrlo mali uzorak.