Kineskinja Zhang slavila
157

Donna Vekić u meču karijere poražena u borbi za zlato na Olimpijskim igrama

H. H.
Donna Vekić (Foto: EPA-EFE)
Donna Vekić (Foto: EPA-EFE)
Hrvatska teniserka Donna Vekić (WTA:21) poražena je u finalu Olimpijskih igara od kineske teniserke Qinwen Zheng (WTA:7) s 2:0 u setovima (6:2, 6:3)

Osječanka je postala prva Hrvatica s olimpijskom teniskom medaljom, ali u meču karijere nije mogla do najsjajnijeg odličja.

Zheng je lagano došla do prvog seta u kojem je napravila dupli break, a u drugom se vodila velika borba.

Kineskinja je ponovo prva oduzela servis protivnici, ali Vekić je odmah uzvratila rebreakom. Ipak, u osmom gemu Zheng pravi novi break te je sa 6:3 završila posao i stigla do zlata.

Tako je 21-godišnja Zheng postala prva kineska teniserka koja je osvojila olimpijsko odličje u pojedinačnoj konkurenciji i odmah u debiju došla do zlatne medalje. Prije nje olimpijskim pobjednicama su postale Li Ting i Sun Tiantian 2004. u Atini, ali u konkurenciji ženskih parova.

Donnina medalja je ukupno šesta koju su za Hrvatsku osvojili teniserke i teniseri. Goran Ivanišević je 1992. u Barceloni osvojio bronzu u pojedinačnoj konkurenciji te u paru s Goranom Prpićem.

Mario Ančić i Ivan Ljubičić su došli do bronze u konkurenciji parova 2004. u Atini, da bi 2021. u Tokiju Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili zlato pobijedivši u hrvatskom finalu Marina Čilića i Ivana Dodiga.

Vekić i Zheng dosad su međusobno igrale tri puta, a sada je skor 2:1.