"Kosovo je srce Srbije"
46

Kosovski političar oštro reagovao na Đokovićevu poruku iz Pariza: On je najpoznatiji sportista-desničar na svijetu

E. B.
Novak Đoković
Novak Đoković
Kosovski političar Petrit Selimi je oštro reagovao na Đokovićevu poruku iz Pariza kada je nakon završetka meča na Roland Garrosu na kameru napisao "Kosovo je srce Srbije".

Selimi (44) je okarakterisao Đokovića kao desničara, te je istakao da ga takav potez nije začudio, a posebno je akcenat bacio na aktuelne probleme na sjeveru njegove države.

"Naravno da najpoznatiji sportista-desničar na svijetu Novak Đoković ulazi u borbu, objavivši na velikom ekranu Roland Garrosa poruku: 'Kosovo je srce Srbije', baš u trenutku kada srpski radikali napadaju francuske i NATO vojnike na sjeveru Kosova", objavio je Selimi, koji je obavljao funkciju ministra vanjskih poslova u vladi nekadašnjeg premijera Kosova Hashima Thacija.

"Nisam političar, niti imam namjeru da ulazim u debate. Boli me kao Srbina šta se događa na Kosovu, naši ljudi su protjerani iz općina. Ovo je najmanje što sam mogao da uradim. Kao javna ličnost, nezavisno od oblasti, osjećam obavezu da iskažem podršku našem narodu i cijeloj Srbiji. Mislim da mnogi ne znaju šta budućnost donosi za Kosovo, ali bitno je pokazati slogu u ovakvim situacijama. Čujem da je bilo dosta primjedbi na društvenim mrežama. Ne znam da li će me neko kazniti ili nešto slično, ali opet bih to ponovio“, rekao je Novak Đoković u obrazloženju svog poteza.

Francuska teniska federacija je kao organizator turnira poručila da Đoković neće biti kažnjen jer po pravilniku nijednom igraču nije zabranjeno da priča šta god želi tokom turnira.