Iznenađujuća izjava
25

Najbolja ruska teniserka razbjesnila sve u domovini nakon što je dobila nacionalno priznanje

H. H.
Darija Kasatkina (Foto: EPA-EFE)
Darija Kasatkina (Foto: EPA-EFE)
Najbolja ruska teniserka Darija Kasatkina (WTA:11) našla se na meti kritika u domovini nakon što je nedavno javno objavila da je lezbejka, a sada se se našla u centru pažnje novom kontroverznom izjavom, najavivši da bi, ukoliko se situacija ne promijeni, željela igrati za Švicarsku.

Ruski timovi, selekcije i brojni sportisti suočeni su s brojnim sankcijama i restrikcijama, uključujući i tenisere koji se ne mogu takmičiti pod nacionalnom zastavom, a zabranjeno im je učešće i na nekim turnirima.

"U ovom trenutku sam državljanka Rusije, i šta god da se desi, ponosna sam što sam Ruskinja. Ali ako moja karijera zavisi od toga, onda je izbor očigledan, jer želim da nastavim da igram tenis za sebe, to mi je prioritet. Niko ne želi da dodaje ulje na vatru, ali meni se čini da je Švicarska veoma stabilna zemlja i voljela bih da napravim tranziciju u budućnosti", rekla je Darija Kasatkina, a prenosi Eurosport.

Njena izjava nije ostala bez odjeka u Moskvi, mnogi su ljuti zbog nje, a Roman Terjušov poslanik Državne dume (parlamenta), dao je oštar odgovor.

"Nažalost, iz nepoznatih razloga, osoba poput nje dobila je počasnu titulu i doživljava se kao simbol sporta u Rusiji, dok istovremeno čini sve da istakne da joj je švicarsko državljanstvo prioritet. Ona podstiče naše mlade da promijene državljanstvo, da predstavljaju druge zemlje. To govori sve o njoj. Pustite je da živi tamo, ne želimo je više čuti.

Ministarstvo bi trebalo da promijeni sistem dodjele počasnih titula kako bi bilo moguće oduzimanje zvanja u slučaju ljudi koji se bave antiruskom politikom", rekao je Terjušov.

Kasatkina je već ranije nekoliko puta pozivala na prekid agresije njene države na Ukrajinu, a prije nekoliko dana dobila je nacionalno priznanje za sportska dostignuća, što je jedna od najvećih počasti u Rusiji.