Nakon operacije koljena
142

Pomogao mu "čovjek s magičnim prstima": Otkriveno kako se Đoković čudesno oporavio

H. H.
Đoković je operisao meniskus desnog koljena (Foto: EPA-EFE)
Đoković je operisao meniskus desnog koljena (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je 5. juna operisao desni meniskus, Novak Đoković je uspio u svom "ludom" naumu da bude spreman za Wimbledon. Najbolji teniser svijeta koji će danas polufinalu igrati protiv Lorenza Musetija, proveo je kompletnu rehabilitaciju sa Jean-Georges Cellierom, francuskim fizioterapeutom, kojeg zovu i "čovjek s magičnim prstima".

U razgovoru za L'Equipe, Cellier je otkrio kako je došlo do saradanje s Đokovićem. Francuz je trebalo da otputuje u Maroko kako bi radio s dvojicom nogometaša, ali dobio je poziv koji se ne odbija.

"Oporavljati Novaka Đokovića, jednog od najvećih sportista na svijetu, to je nešto što se ne odbija. Bio je veliki izazov kako spremiti Novaka za Wimbledon za tako kratko vrijeme. Operacija je izvršena 5. juna, a Wimbledon je počeo 1. jula. Hirurzi na klinici, koji me odlično poznaju, rekli su Novakovom timu da me kontaktiraju. Bili su u kontaktu i sa terapeutom iz Dallasa, ali su mene izabrali na kraju", rekao je Cellier.

Francuz se pridružio Novaku pet dana poslije operacije, a radio je s njim i u Beogradu, Crnoj Gori i Londonu.

"Radio sam sa mnogim velikim sportistima, olimpijskim šampionima, ali nisam znao da postoji čovjek s takvom snagom volje kao što je Đoković. To je značajna avantura koju neću skorije zaboraviti. Sa mnogim sportistima djeluje da daju sve od sebe, ali Novak... sa njim sam ušao u neku novu dimenziju. On ima jedinstvenu moć i unutrašnju snagu koju nosi sa sobom", kaže poznati francuski fizioterapeut.

Cellier je opisao mukotrpan put na putu čudesnog oporavka Novaka Đokovića.

"Kada sam stigao u Srbiju Novak nije bio najbolje poslije operacije, ali mi je vrlo brzo pokazao nevjerovatno samopouzdanje. U narednom periodu, Novak se prepustio mojim rukama. Nije odbijao zadatke i poštovao je šta mu kažem. Dao sam mu program za mišiće, mučio se. Morali smo da mislimo kako da se vrati u formu, a ne samo o meniskusu koljena", rekao je Cellier, dodavši:

"Poslije dva sata je osjetio poboljšanje. Rekao mi je: 'Jean-Georgespa ja hodam normalno'. Iako sam mu rekao da će odmah sljedeće večeri moći normalno da hoda. Razgovarali smo na veoma dobrom francuskom. Jednog dana smo na Wimbledonu sreli Sébastiena Grosjeana. Rekao sam Grosjeanu kako mi prija što imam sa nekim da pričam na francuskom jeziku. A, Novak se potom ubacio i rekao da i sa njim isto pričam na mom jeziku. Bio je ljut što sam zaboravio da i on govori odlično francuski", našalio se Cellier.

L'Equipe na kraju poentira da je Cellier napustio Novakov tim sa osjećajem da je uspio u svojoj misiji, a Đokovićev rezultat na Wimbledonu govori više od svega da je to istina.