Melbourne
43

Suđenje Đokoviću u Australiji: Sud usvojio žalbu Novaka

E. B.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Tačno u ponoć po srednjoevropskom računanju vremena u Australiji počinje rasplet situacije "Đoković".

07:20 - Sudija je pročitao zapisnik prema kojem je poništio odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću. Naloženo je Vladi da plati troškove, a Đoković je pušten iz pritvora, a vraćeni su mu pasoš i lične stvari.

07:13 - Saslušanje se nastavlja. Advokati su potvrdili da je Đoković s njima.

06:40 - Pauza i dalje traje. Đoković je napustio imigracioni hotel, ali se još uvijek ne zna gdje se zaputio da gleda suđenje.

06:05 - Čini se da će se suđenje nastaviti u 6:30 sati.

05:55 - Nova pauza. Ovaj put je ona i zbog toga što je radno vrijeme suda do 6 sati. Sudija Kelly je dozvolio da se proces održava do 10 sati (20 sati po lokalnom vremenu). Sudija je automatski produžio i zabranu deportacije Đokovića do tada, a to znači da se čitav proces mora završiti do tada. Naravno, moguće je i da sudija pomjeri odluku za sutra, što bi značilo da se Đoković mora vratiti nazad u hotel.

05:50 - Uskoro će se suđenje nastaviti. Polako se svi akteri uključuju u online prijenos.

05:15 - Pauza je produžena, te će se suđenje nastaviti u 5:45 sati.

04:00 - Sada je 14 sati u Australiji, sudija Kelly je dao pauzu za ručak. Nastavak suđenja je zakazan za 5:15 sati.

03:40 - Oni će imati uvodnu riječ do 4 sata, kada će sudija pozvati pauzu za ručak.

03:30 - Advokati australske vlade sada iznose svoje argumente.

03:05 - Sudija Kelly je naredio službenicima granične policije da Đokovića prebace iz hotela na drugu lokaciju gdje može pratiti tok suđenja.

02:20 - Novakovi advokati su završili izlaganje. Slijedi pauza, pa će advokati vlade iznositi svoje riječi.

01:57 - Sudija Kelly očito smatra kako je Đoković uradio sve što je bilo u njegovoj moći prije leta i po samom slijetanju u Australiju.

"Šta je više mogao uraditi?", upitao se Kelly.

01:49 - Ponovo je videolink prestao s radom...

01:45 - Sudija Kelly je poručio da je Đoković "bio pomalo naivan i dao je službenicima sve što su od njega tražili". Još uvijek se govori o proceduri koju je delegat primijenio prema Đokoviću, odnosno da li je to što je uradio bilo legalno ili ne.

01:30 - Advokati govore kako je Đoković imao medicinsko izuzeće na osnovu kojeg je trebao ući u Australiju, te da su carinici prekršili protokol.

01:20 - Konačno je proradio live prijenos.

00:45 - Đokovićev advokatski tim će prvi izlagati svoje argumente. Imaju dva sata da to učine.

00:35 - Suđenje je kasnilo više od pola sata zbog tehničkih problema sa videolinkom. Videolink još nije proradio, a suđenje je upravo počelo.

Od ponoći počinje sudski proces nakon kojeg ćemo saznati da li će Novak Đoković moći ući u Australiju i nastupiti na Australian Openu ili će biti deportovan iz te države.

Cijeli sudski proces bit će emitiran uživo u direktnom prijenosu koji ćete moći pratiti ovdje.

Najbolji teniser svijeta je dobio medicinsko izuzeće jer je prebolio koronavirus u decembru, no po dolasku u Melbourne viza mu je poništena.

Savezna vlada i lokalne vlasti u Melbourneu tvrde da prebolovani koronavirus nije uslov za ulazak u Australiju već isključivo vakcinacija, a s obzirom da je Đoković izjavio da nije vakcinisan, oduzeta mu je viza a on prebačen u imigracioni centar.

Nakon toga Đokovićevi advokati su podnijeli žalbu na 35 stranica u kojoj su iznijeli odbranu navodeći da je došlo do brojnih propusta u proceduri.

Đokovićeva strana će biti saslušana od ponoći do 2 sata, nakon čega slijedi trosatna pauza.

Nakon toga sudiji Anthonyju Kellyju će se obraćati predstavnici australskih vlasti također u trajanju od dva sata, nakon čega će sutra ujutro po srednjoevropskom računanju vremena biti donesena konačna odluka.

Đoković je na Australian Openu trebao braniti naslov i loviti rekordnu 21. Grand Slam titulu.