Više od 100 učesnika
93

Zeničko-dobojski kanton briljirao na sportskim igrama paraplegičara u Zenici

E. M.
U Zenici je proteklih dana održano Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u organizaciji Federalnog saveza.

Takmičenje je održano na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je bilo po peti put domaćin prvenstva, a učešće je uzelo više od 100 takmičara.

Pored učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ugostili smo i učesnike iz Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore, ali i djecu iz sportskih klubova sa područja Zenice.

"Zahvaljujemo se karate klubu 'Perfekt' i odbojkaškom klubu 'Block out' što su svojim prisustvom sami događaj podigli na viši nivo i čiji su najmlađi članovi prisustvovali otvaranju igara i imali priliku upoznati se sa osobama sa invaliditetom", kazali su iz zeničkog udruženja kao domaćini.

Takmičari su se natjecali u trkama u kolicima na 100, 200 i 400 metara te u atletskom višeboju, disciplinama: koplje, kugla, disk i čunj te takmičenje u šahu.

U kategoriji ekipno muškarci prvoplasirani je Zeničko-dobojski kanton, a zatim Srednjobosanski i Unsko-sanski, dok je u ekipno ženskoj kategoriji prvo mjesto također pripalo ZDK, a zatim Unsko-sanski i Srednjobosanski.

U ukupnom plasmanu prvo mjesto je pripalo Zeničko-dobojskom kantonu, drugo Srednjobosanskom i treće USK.

Kada je riječ o najboljim pojednicima takmičenja, Sajjra Poljo iz Zenice je proglašena za najbolju pojedinku na takmičenju, a Adem Nebi iz Sjeverne Makedonije za najboljeg pojedinca takmičenja.

Zeničko-dobojski kanton je briljirao i u kategoriji šaha, dok je drugo mjesto pripalo Republici Srpskoj, a treće Srednjobosanskom kantonu.

"Iza nas su zanimljivi dani od kojih se utisci još uvijek nisu smirili, ali želimo da se zahvalimo svima koji su na neki način pomogli organizaciju ovog prvenstva te pomogli da se, kako mladi naraštaji, tako i svi ostali upoznaju sa sportom za osobe sa invaliditetom ali i njihovim uključivanjem u aktivan život", zaključili su iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Vezani članci