Ne želimo biti sjenke
36

Osobe s invaliditetom u Zenici traže stabilnije finansiranje iz budžeta

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica danas je organizovalo konferenciju za medije na kojoj su ukazali na važnost finansiranja udruženja osoba s invaliditetom iz budžeta grada/kantona kao dugoročnu podršku organizacijama.

Današnja konferencija za medije predstavljala je ujedno i početak kampanje "Ne želimo biti sjenke" koja je usmjerena ka osiguranju dugoročne podrške organizacijama osoba s invaliditetom i civilnim žrtvama rata kako bi mogle kontinuirano pružati neophodnu podršku zajednici.

Kontinuirana finansijska podrška, kako su kazali govornici, osigurat će realizaciju projekata od interesa za osobe s invaliditetom, ali i sigurnije i kontinuirano poslovanje ovih udruženja kako ne bi došla pred gašenje, kao posljednji korak.

Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je kazao da nedostatak stabilnog finansiranja otežava realizaciju projekata.

"Ova kampanja nije samo apel. Imamo i zakonski okvir. Ne tražimo milostinju već ravnopravnu priliku da doprinesemo društvu kao osobe s invaliditetom. Uz podršku iz gradskog budžeta, unaprijedili bismo naš rad, ali i budućnost Grada Zenice. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je potvrdilo naše potrebe s finansiranjem iz budžeta. Želimo da Grad Zenica bude prvi grad koji će na osnovu donesenog Zakona ispuniti svoje obaveze kako bi i druge općine i gradovi finansirale reprezentativne organizacije. Ovo nije samo Zenica već pitanje cijele FBiH", kazao je Aliefendić.

Sličnog mišljenja je i predsjednik udruženja "Dlan" Selvedin Dedić.

"Kampanja istiže nužnost finansiranja organizacija kako bi se pružila podrška članovima. Ovom kampanjom i zahtjevom ne tražimo nikakve privilegije već jednaka prava na resurse koje su neophodne za naše aktivnosti jer su naša udruženja temelj za mnoge ljude čiji glasovi u društvu ostaju nečujni", kazao je predsjednik Kantonalnog udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima "Dlan" Selvedin Dedić.

Na kraju su kazali da dosadašnja podrška grada i kantona je nekada dostatna, ali nekada ne te da je implementacija zakonskih okvira neophodna za sigurno funkcionisanje i realizaciju većih projekata.