Donosimo vam recept za brownie baklavu, idealna za iftare i bajramske trpeze
Ne postoji osoba koja ne voli Brownie kolačiće ali ni sočnu baklavu. Sad samo zamislite kada biste mogli spojiti ova dva recepta i napraviti najbolju brownie baklavu.
Ne postoji osoba koja ne voli Brownie kolačiće ali ni sočnu baklavu. Sad samo zamislite kada biste mogli spojiti ova dva recepta i napraviti najbolju brownie baklavu.
Iz restorana Saranda iz Tuzle čijih je 15 majstora učestovalo u pravljenju baklave teške 800 kilograma, odnosno 15.200 komada, čime je ovaj poduhvat nominovan za Guinnessovu knjigu rekorda, odlučili su sa javnosti podijeliti recept.
U okviru manifestacije Gastro Show danas je u Tuzli predstavljena baklava teška 800 kilograma. Organizatori poručuju da ova slastica ulazi u konkurenciju za najveću na svijetu, a isječena je na 15.200 komada.
Praznici su uvijek vrijeme rezervisano za obilje raznovrsne hrane, posebno slatkih jela. Tako je i za Bajram tokom kojeg je, pored svih vrsta kolača, baklava neizbježna. Postoje razni recepti za baklavu, a svaka domaćica će uvijek reći da je baš njen recept onaj pravi.
Tokom rata u BiH veliki broj ljudi iz naše zemlje izbjegao je u SAD. Jedno od mjesta gdje su naši ljudi započeli privatne poslove te otvorili restorane u kojima služe tradicionalna bosanska jela za kojima Amerikanci "lude" je i Phoenix.
Grupa kuhara u Turskoj oborila je svjetski rekord napravivši najveću baklavu na svijetu.
I ovog Bajrama kao i 140 dosadašnjih ramazanskih i kurban-bajrama, koliko kao supruga, majka, pa onda nana i pranana, dočekuje članove svoje porodice, rodbinu i prijatelje, Sadika Salkić, u 92. godini života svoje goste poslužuje baklavom koju "svojeručno" od pravljenja tijesta i razvijanja jufki, izrade tirita, tucanja i mljevenja oraha, priprema.
Baklava shop u Sarajevu na četiri lokacije zajedno s najboljim majstorima svog zanata pravi najukusnije baklave.
Postoje različiti načini pripreme baklave, tradicionalnog i nezaobilaznog bajramskog specijaliteta u našoj zemlji. Ovog Bajrama odlučili smo provjeriti kako to rade naše stare bosanske domaćice, sa domaćim jufkama i iskustvima prenesenim od još starijih generacija. Baklavu na krajiški način za naš portal pripremila je Zejna Džehverović iz Cazina.
Poslastičar iz turskog grada Burse Yuksel Haci Hasanogullari, koji se već pola stoljeća bavi pravljenjem baklave, u svojoj slastičarni mušterijama nudi 200 vrsta različitih sastava i oblika ove orijentalne poslastice.