Prerađeno meso povećava rizik od raka crijeva
Jedana od četiri osobe jede više od 50 grama prerađenog mesa dnevno, a šest od deset nije svjesno da to povećava rizik od raka crijeva.
Jedana od četiri osobe jede više od 50 grama prerađenog mesa dnevno, a šest od deset nije svjesno da to povećava rizik od raka crijeva.
Ponekad može biti teško pratiti koja opasnost vreba u upakovanoj hrani. Postoje namirnice koje sadrže konzervanse koji značajno povećavaju rizik od raka.
Nova analiza u kojoj je učestvovalo 30.000 ljudi objavljena je jučer u časopisu JAMA Internal Medicine i otkrila je da je za 3-7 posti veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti za osobe koji su jele dvije porcije crvenog i prerađenog mesa svake sedmice.
Novo istraživanje provedeno na Harvardu je pokazalo da konzumiranje slanine i šunke te sličnih vrsta mesa može uzrokovati rak dojke, prenosi People.
Višegodišnje pripreme Bosne i Hercegovine za posjetu inspekcijskog tima Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije urodit će plodom i dobijanjem dozvola za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u EU, uvjeren je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO) dao je dozvolu bh. kompanijama Madi, Ovako, Brovis i Agreks za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU, saznaje Klix.ba.
S obzirom na pojavu salmonele u zemljama regiona, kantonalni veterinarski inspektori su tokom decembra 2016. godine na području Kantona Sarajevo provodili sveobuhvatne usmjerene inspekcijske nadzore kod subjekata koji se bave uvozom, preradom, prodajom i distribucijom mesa, mesnih prerađevina i jaja.
Perutnina Ptuj BIH, regionalni lider u preradi mesnih prerađevina peradi, instalirala je dvije nove linije za preradu i pakovanje mesa čime je učvrstila svoju poziciju na tržištu.
Mesne prerađevine mogu voditi razvoju raka debelog crijeva kod ljudi, a možda to može i crveno meso - stoji u radu stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak, što bi moglo dodatno zaoštriti raspravu o konzumiranju mesa.