Slični rizici od kardiovaskularnih bolesti pronađeni su i kod onih koji sedmično jedu dvije porcije prerađenog mesa, ali i mesa peradi (iako bi ova kategorija mogla biti posljedica prženja i kozumacije pržene kožice), piše CNN.
Nova otkrića stižu samo nekoliko mjeseci nakon kontroverzne analize koja tvrdi da nema potrebe za smanjenjem unosa crvenog i prerađenog mesa za dobro zdravlje.
"Svi su protumačili da je uredu jesti crveno meso, ali mislim da to nauka ne podržava. To je mali rizik, ali vrijedi pokušati smanjiti unos crvenog i prerađenog mesa", izjavila je autorica studije Norrina Allen, vanredna profesorica preventivne medicine na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu Northwestern i dodala da su prethodna istraživanja pokazala i povezanost konzumacije crvenog mesa s drugim velikim zdravstvenim rizicima kao što je rak.
Studija je također otkrila četiri posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji su jeli dvije porcije mesa peradi sedmično. No, budući da se u studiji nisu pitali je li piletina bez kože, pržena ili mljevena, istraživači su kazali da rezultati nisu dovoljno jasni za bilo kakvu preporuku o nivou unosa ove vrste mesa.
Međutim, istraživači su naglasili da prženu hranu, uključujući piletinu i ribu, treba izbjegavati, jer duboko prženje može pridonijeti trans-masnim kiselinama, a unos pržene ribe je povezan s hroničnim bolestima.