Brojne promjene
4

Šta se može dogoditi s vašim tijelom ako prestanete jesti crveno meso

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bilo da želite spasiti životinje i okoliš ili prilagoditi svoju ishranu, izbacivanjem crvenog mesa iz vaše svakodnevne ishrane možete donijeti brojne promjene.
Kako navodi National Health Service, meso je dobar izvor proteina, vitamina i minerala u vašoj ishrani. Ipak, preporuka je da ne jedete previše crvenog, prerađenog ili masnog mesa.

Možda ćete izgubiti nekoliko kilograma

Crveno meso je kalorično, stoga ako ga izbacite iz ishrane mogli biste izgubiti nekoliko kilograma. Crveno meso jeste dobar izvor proteina, ali sadrži mnogo više kalorija od drugih izvora proteina kao što su grah ili tofu.

"Većina porcija mesa više je od stvarnih potreba za proteinima" navodi nutricionistica Sally Warren.

Manja nadutost

Tijelo probavlja crveno meso sporije nego drugu hranu, zbog čega možete osjetiti zatvor, bolove u stomaku i pojačane plinove nakon večere s crvenim mesom.

Iako možete osjetiti probavne smetnje odmah nakon što izbacite crveno meso, to je uglavnom rezultat konzumiranja više zdrave hrane bogate vlaknima. Dugoročno gledano, u crijevima ćete dodati zdrave bakterije, koje bi mogle smanjiti upalu u cijelom tijelu i učiniti da se osjećate manje napuhano.

Vaš nivo holesterola može pasti

Ako izbacite crveno meso, smanjit ćete količinu zasićenih masti koje se povezuju s višim nivoom holesterola. American Heart Association preporučuje da ne uzimate više od pet do šest posto dnevnih kalorija iz zasićenih masti.

Ova ravnoteža smanjuje rizik od visokog holesterola, što može dovesti do nakupljanja plaka na stijenkama arterija, a to dalje dovodi do bolesti koronarnih arterija, srčanog udara, moždanog udara i bolesti perifernih arterija.

Mogli biste smanjiti rizik od određenih vrsta raka

Izbacivanjem mesa, možete smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2015. godine klasificirala je crveno meso kao mogući kancerogen, što znači da bi mogao uzrokovati rak.

Također, kuhanje crvenog mesa na visokim temperaturama potiče proizvodnju nekoliko spojeva koji mogu uzrokovati rak crijeva kod ljudi s genetskom predispozicijom. Prerađeno crveno meso poput hrenovki i kobasica, također sadrži nitrite, prirodne i kao dodane konzervanse. Smatra se da nitrati pridonose raku.

Mogli biste smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti

Ako prestanete jesi crveno meso, to bi moglo smanjiti rizik od brojnih bolesti. Nutricionistica Sally Warren navodi da crveno meso može sadržavati velike količine zasićenih masti, što je povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa.

Možda ćete imati više energije

Za dobru energiju, trebamo zdravo srce, zdrav probavni sistem i zdrav duh i tijelo. Zamjena crvenog mesa zdravijom hranom, kao što su grah, biljne masti, cjelovite žitarice, voće i povrće, može rezultirati višim nivoom energije.

Pomoći ćete okolišu

Uzgoj životinja za hranu zahtijeva ogromne količine zemlje, hrane, energije i vode. Čak 51 posto ili više globalnih emisija stakleničkih plinova uzrokovano je uzgojem životinj , navodi se u izvješću koje je objavio Institut Worldwatch.