Šta se može dogoditi s vašim tijelom ako prestanete jesti crveno meso
Bilo da želite spasiti životinje i okoliš ili prilagoditi svoju ishranu, izbacivanjem crvenog mesa iz vaše svakodnevne ishrane možete donijeti brojne promjene.
Bilo da želite spasiti životinje i okoliš ili prilagoditi svoju ishranu, izbacivanjem crvenog mesa iz vaše svakodnevne ishrane možete donijeti brojne promjene.
Crveno meso je duže vrijeme na lošem glasu, a ljekari i nutricionisti savjetuju da se ne pretjeruje u njegovoj konzumaciji. Preporuka ljekara glasi da konzumaciju svedete na najviše 500 grama sedmično.
Govedina, svinjetina, janjetina, divljač, pa čak i kozje meso spada u crveno mesa. Ovi životinjski proizvodi su bogati ključnim nutrijentima poput proteina, željeza i vitamina B12, a ako jedete meso vjerovatno će vam biti i prilično ukusni.
Želite dobiti na težini, ali na zdrav način? Postoji nekoliko namirnica koje biste trebali početi češće konzumirati.
Mlade žene koje konuzumiraju malu količinu crvenog mesa i mliječnih proizvoda bi se kasnije u životu mogle susresti sa zdravstvenim problemima, pokazalo je novo istraživanje.
Konzumiranje crvenog prerađenog mesa povećava opasnost od srčanih bolesti za petinu, prema do sada najvećem istraživanju utjecaja konzumacije mesa na zdravlje srca.
Crveno meso je jedna od najčešće konzumiranih namirnica, ali posljedice koje bi njegove hranjive tvari mogle imati na tijelo često su potcijenjene. Kada se oprostimo od crvenog mesa, tijelo reagira na vrlo specifičan način.
Nova analiza u kojoj je učestvovalo 30.000 ljudi objavljena je jučer u časopisu JAMA Internal Medicine i otkrila je da je za 3-7 posti veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti za osobe koji su jele dvije porcije crvenog i prerađenog mesa svake sedmice.
Novo istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je da je smanjenje unosa crvenog ili prerađenog mesa čisto gubljenje vremena te da fali dokaza da predstavljaju rizik za zdravlje.
Čak i mala količina crvenog ili prerađenog mesa na dnevnoj bazi, kao što je to primjerice slanina, može povećati rizik od nastanka raka crijeva, stoji u najnovijem istraživanju, piše BBC.