Uzgajajte organsko povrće i druge namirnice u stanu
Organska hrana je postala naročito popularna u posljednjih nekoliko godina. Međutim, ne samo da je skupa, već se i rijetko gdje prodaje.
Organska hrana je postala naročito popularna u posljednjih nekoliko godina. Međutim, ne samo da je skupa, već se i rijetko gdje prodaje.
Uslijed sve veće zastupljenosti proizvoda s pečatom organske proizvodnje na policama u trgovinama u BiH, sumnjičavost naših građana u istinsku organsku proizvodnju sve je prisutnija. Ipak, miris i okus organski proizvedenog paradajza ili krastavca, razbija svaku sumnju. Upravo takvi niču u Konjević Polju, pioniru organske proizvodnje u regiji Birač.
Nekada zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas je plodna oranica, na kojim stotinjak Banjalučana, na 54 parcele, proizvodi organski uzgojeno povrće.
Ne biste trebali žaliti ako date koji fening više za neku namirnicu organskog porijekla zbog toga što nova istraživanja pokazuju da organsko voće i povrće može pomoći u prevenciji raka, piše Health24.
Tuzlanski supružnici Dinko i Fatima Ratajc godinama su ljubitelji ekstremno ljutih paprika i sosova, a zbog siromašnog bh. tržišta na kojem je teško pronaći ovakve vrste proizvoda odlučili su pokrenuti vlastiti porodični obrt. Nekoliko proizvoda danas se nalazi pod njihovim brendom "Ljutko" koji je prvi ovakve vrste registrovan u našoj zemlji.
Obrtnička djelatnost "Domaći proizvodi Kovač" sa Tjentišta se bavi proizvodnjom domaćih organskih proizvoda - džemova, sokova, sirupa, pekmeza, ajvara, sirćeta i sirupa od ljekovitog bilja, koji se mogu kupiti na sajmovima domaćih proizvoda.