Migrantska kriza
858

Abdić odgovorio premijeru USK: 1991. sam obukao uniformu i pokazao na čijoj sam strani

B. R.
Abdić odgovorio na prozivku Ružnića (Foto: Facebook Hamdija Abdić)
Abdić odgovorio na prozivku Ružnića (Foto: Facebook Hamdija Abdić)
Federalni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić Tigar je odgovorio na prozivku premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića koju je naveo u otvorenom pismu, a koje je posvećeno migrantskoj krizi.
Ružnić je ranije danas pozvao, kako je istakao, sve predstavnike vlasti iz USK, posebno Abdića, federalnog zastupnika SDA Huseina Rošića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića iz SDA da se decidno izjasne i djelima pokažu da li su na strani ministra sigurnosti Selme Cikotića (SDA) ili onih među kojima žive i koji su ih birali.

Abdić je Ružniću odgovorio na svom Facebook profilu. Njegove prozivke je nazvao sramotnim.

"Vi ste premijeru prvi čovjek kantona i držao sam vas za korektnog momka i nažalost vidim da sam pogriješio. A znate da sam vam uvijek bio na usluzi i da sam vam vlastitim primjerom pokazao da stranačka pripadnost nije barijera zajedničkog rada", naglasio je.

Zatim se posebno osvrnuo na svoju ulogu u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, bio je zapovjednik 502. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

"Pošto ste mene pozvali onda ću govoriti samo u svoje ime, pa da mi ostali moji suborci i ostali građani ne zamjere. Teoretski je nemoguće da ne znate na čijoj sam ja strani ne samo sad, nego cijeli svoj život. Premijeru, ja sam prije rata imao firmu sa dvadeset zaposlenih, obezbjeđivao lični dohodak za sebe i svoje zaposlenike da bi pokazao na čijoj sam strani. Jedan sam od pokretača otpora i uniformu sam obukao 1991. godine da bi pokazao na čijoj sam strani. Ja sam stotinjak puta sam bio iza neprijateljskih linija, ja sam smrt pred svojim očima vidio nebrojeno puta, ja sam radi svoje djece i sve ostale djece naše Bosne i Hercegovine išao u neprijateljsku bazu upravo da bi pokazao na čijoj sam strani. Riskirao sam da poginem daleko od svoje djece isto da bi pokazao na čijoj sam strani", napisao je između ostalog.

[FBPOST]https://www.facebook.com/hamdija.abdic.12/posts/776715932915682[/FBPOST]

Prema riječima Abdića, već tri godine u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine pokazuje na čijoj je strani u migrantskoj krizi.

"Ja sam inicijator sjednice Parlamenta FBiH na kojoj su usvojeni zaključci između ostalog i četiri miliona maraka koja su doznačena Vladi USK, a niste se udostojili ni jednu marku dati gradu Bihaću od tih novaca, a sad se lažno starate za građane Bihaća", tvrdi.

Poručio je Ružniću da "ne bori za Bihać. Ima nas dovoljno koji ćemo to uraditi". Potcrtao je da je svoj, kako je naveo, patriotizam, hrabrost i požrtvovanost pokazao.