Crvene linije
137

Ademović: Kako da vjerujem Predstavničkom domu, a ranije nam je prošao Zakon o prebivalištu

S. H.
Kemal Ademović (NiP) je poručio da je pitanje Ustavnog suda crvena linija za Bošnjake (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kemal Ademović (NiP) je poručio da je pitanje Ustavnog suda crvena linija za Bošnjake (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine u Klubu Bošnjaka Kemal Ademović opširnije je komentirao bojazan Bošnjaka da pristanu na nastavak 14. redovne sjednice tog tijela, na čijem je dnevnom redu novi, degradirajući zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zbog odbijanja Kluba Bošnjaka da dođu na spomenutu sjednicu reagovala je i Ambasada SAD-a, koja je to nazvala blokadom i velikim rizikom za funkcionisanje Doma naroda. Iskazali su da predloženi zakon o Ustavnom sudu neće proći u Predstavničkom domu te da bi Bošnjaci trebali pustiti raspravi o tom zakonu na Domu naroda.

Taj stav iznio je i lider NiP-a Elmedin Konaković, kazavši da je to greška, iznijevši kritiku i prema svog prvom potpredsjedniku u stranci Kemalu Ademoviću.

"Murphyja (američki ambasador) jako cijenim. On je zaista neko ko je do sad uvijek štitio interese BiH. Bio je vrlo principijelan, i sada kad se radi o Klubu Bošnjaka i o meni, mislim da je nastupio principijelno. Jedino što mu mogu zamjeriti je sljedeće - u bilo kakvom postupku razmatranja, dobro je uvijek čuti dvije strane, čuti informacije i od druge strane, a ovdje sam praktično ja ta druga strana", istakao je Ademović.

Naglašava da mu je važno jedinstvo Bošnjaka kada su u pitanju određene "crvene crte", a Ustavni sud spada u te "crvene crte".

"Ranije sam to i govorio u televizijskim emisijama, da sam čuvar crvenih crta, i da ću na tome istrajati, i da sam spreman svoj život dati za to. Ja to ne mijenjam ni za jedan zarez. Kad je u pitanju sporni zakon o Ustavnom sudu BiH, da, imam uvjeravanja kao što je izjavio gospodin Konaković da će Predstavnički dom oboriti taj zakon. Međutim, ja ne mogu potpuno vjerovati u to. Zašto? Zato što se u prošlosti desilo da prođe recimo Zakon o prebivalištu, čime je etničko čišćenje u RS-u omogućeno i dalje nastavljeno. Nakon toga imamo drastično smanjen broj Bošnjaka tamo. Poslije toga smo izgubili i načelničku poziciju u Srebrenici, između ostalog", poručio je Ademović.

Potom se osvrnuo i na komunikaciju unutar Trojke, nazvavši je "gluhim telefonom"

"Ono što mogu da odgovorim na ovo liderima Trojke, među koje spada i Konaković - razmijenili smo par poruka na tu temu. Nisu bile teške. Tražio sam od lidera Trojke, kao neko ko je jedini predstavnik Trojke u Domu naroda, da napravimo sastanak posljednjih nekoliko mjeseci o nekoliko tema, između ostalog i ove. Uvijek neko od njih ne može. Da bi mi on poslao poruku, evo dogovori ti sa Nikšićem, a ja ću se prilagoditi. Naravno, Nikšić ovaj put nije ni odgovorio na poruku, iako mi je uvijek do sad odgovarao. Radi se o gluhim telefonima", poručio je Ademović.

Za kraj je podcrtao da će nastojati na sljedećoj sjednici Kluba Bošnjaka da se pronađe rješenje i da se pojave na toj sjednici.

"Međutim, ja sam samo jedan, ja nisam kvorum. Za kvorum trebaju tri. Dakle, ja mogu doći na sjednicu, ali to ne znači ništa, kao "ja sam se iskupio." Ja to ne želim. Meni je jako stalo do Bošnjaka. Bošnjaci su najugroženija kategorija u BiH i oni moraju ostvariti jedinstvo o nekim ključnim tačkama, važnim za opstanak i ove države i Bošnjaka na ovim prostorima", zaključio je Ademović.