Kantonalni sud Sarajevo
182

Advokati osumnjičenih za ubistvo na Pofalićima: Tvrde da su njihovi branjenici duševno bolesni i stari

A. Ku.
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište povodom određivanja pritvora za Gorana Ravlića, njegovu majku Ledžibu Ravlić te Latifa Jašarevića koji se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu i pomaganju ubicama Nermine Ravlić na Pofalićima.

Tim povodom javnosti su se nakon suđenja obratili i advokati osumnjičenih. Advokat Gorana Ravlića, Muhidin Kapo, izjavio je kako je njegov klijent bio duševni bolesnik.

"Moj branjenik je duševno bolesna osoba. Notorna je činjenica da je u Zagrebu bio četiri godine na psihijatrijskoj klinici te da se liječio od šizofrenije i da se treba primijeniti poseban tretman kada je određivanje mjere pritvora u pitanju, na što smo ukazali prilikom ročišta", rekao je Kapo.

Rijad Kapo, advokat Goranove majke koja se također sumnjiči za ubistvo, rekao je kako Tužilaštvo KS nije preciziralo zbog čega je tačno sumnjiči.

"Tužilaštvo je dostavilo Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja sumnje da je počinila krivično djelo - ubistvo. Odbrana se protivila određivanju mjere pritvora. Ne postoje posebni pritvorski razlozi. Tužilaštvo nije konkretizovalo koje je branjenica počinila. Radi se o staroj i bolesnoj osobi", poručio je Rijad Kapo.

Advokat trećeosumnjičenog Latifa Jašarevića je Omar Mehmedbašić koji se također osvrnuo na prvo ročište.

"Branjeniku se stavlja na teret pomaganje te je izdvojen od krivičnog djela ubistva. Branio se šutnjom, a sud će ga vjerovatno pritvoriti. On će se izjašnjavati poslije o tome", rekao je Mehmedbašić.